(NF) Президентът Байдън призова кубинската власт да чуе народа си, Хавана обвини САЩ в провокиране на социални вълнения

NF 19:02:01 12-07-2021
GG1901NF.012
САЩ – Куба – демонстрации – правителство

Президентът Байдън призова кубинската
власт да чуе народа си, Хавана обвини
САЩ в провокиране на социални вълнения

Вашингтон/Хавана/Мексико, 12 юли /БТА/
Американският президент Джо Байдън призова кубинския режим да чуе народа си и неговия силен вик за свобода. Това се казва в съобщение, разпространено от Белия дом ден след историческите демонстрации в Куба, предаде Франс прес.
САЩ призовават кубинския режим да чуе хората и да отговари на нуждите им в този решаващ момент, вместо да се обогатява, заяви Байдън.
Заставаме редом до кубинския народ и неговия силен вик за свобода, както и за избавлението му от драматичната хватка на пандемията и десетилетията на репресии и икономически страдания, наложени от авторитарния режим в Куба, заяви президентът демократ.
Кубинците смело отстояват своите основни човешки права. Тези права трябва да се зачитат, включително правото на мирна демонстрация и правото да решават свободно за бъдещето си, се посочва още в изявлението на държавния глава на САЩ.
Съсипани от икономическата криза, която влоши недостига на храни и лекарства и накара правителството да спира тока за по няколко часа на ден, хиляди кубинци излязоха вчера по улиците на десетки градове и села в страната и скандираха: „Гладни сме!“, „Свобода“ и „Долу диктатурата!“. Това е безпрецедентна мобилизация в Куба, където единствените разрешения събирания обикновено са тези на комунистическата партия.
Кубинският президент Мигел Диас-Канел обвини днес американското правителство, че води политика на икономическо задушаване на страната му, за да провокира социални вълнения на острова.
В реч, излъчена по радиото и телевизията, комунистическият лидер, заобиколен от министрите си, увери, че неговото правителство се опитва да се справи с трудностите и да ги преодолее, изправено пред американските санкции, засилени по време на мандата на президента на САЩ Доналд Тръмп.
Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор отхвърли днес всякакъв подход за намеса в ситуацията в Куба. Левият лидер заяви, че неговата страна може да помогне с доставка на медикаменти, ваксини, с всичко необходимо, както и с храни, защото здравето и храната са основни човешки права.
В действителност, ако искаме да помогнем на Куба, първото нещо, което трябва да се направи, е отмяната на ембаргото, за което настояват мнозинството от държавите по света. Това би бил истински хуманитарен жест, добави още Лопес Обрадор на пресконференция тази сутрин.

ПГ
/ГГ/

Източник: http://www.bta.bg/ .

(Visited 1 times, 1 visits today)

40

споделяния
error

Харесва ви статията? Споделете,моля!