(NF) Прокуратурата в Скопие повдигна обвинение на жител на Скопие, чиито измами с недвижими имоти разкри агенция МИА

NF 22:57:01 02-06-2021
RA2256NF.002
Република Северна Македония – измами – прокуратура

Прокуратурата в Скопие повдигна обвинение на жител на Скопие,
чиито измами с недвижими имоти разкри агенция МИА

image0 (9K)

Скопие, 2 юни /БТА/
Основната прокуратура в Скопие повдигна обвинение в измама на 41-годишен жител на Скопие, съобщи специално на БТА агенция МИА. Става въпрос за заподозрян в измама, разкрита от МИА, а обвинението е предявено около 50 дни от проявения от агенцията постоянен интерес и извършено разследване.
В периода от 6 май 2020 г. до 5 март 2021 г. обвиняемият извършил в Скопие умишлено десет свързани във времето действия при подобни обстоятелства с намерение противозаконно да се облагодетелства. Той измамил десет лица, на които представял неверни факти, че като агент за недвижими имоти в своя Агенция за недвижими имоти е упълномощен от собственици на апартаменти да продават апартаментите им на други лица, с което подвеждал ощетените и те понасяли загуби на голяма стойност.
С четирима от ощетените обвиняемият сключвал договори за капаро за апартаменти в строеж и му били плащани различни суми, но до договори за покупко-продажба не се стигало.
С шестима ощетени обвиняемият сключвал договори за капаро и получавал различни суми, а след това сключвал и договори за покупко-продажба, в които, без знанието на истинските собственици, се подписвал като „продавач“.
Делото беше оформено две седмици след сигнала за случая, за който съобщи МИА, че шестима граждани обвиняват агент за недвижими имоти в измама по член 247 от Наказателния кодекс. Те споделиха с МИА, че при опит за купуване на апартамент са измамени с общата сума от 32 000 евро, при което всеки от тях отделно дал капаро от по няколко хиляди евро.
Освен че са били измамени за капаро от 10 000 евро, МИА откри, че двама от купувачите, всеки от тях отделно, платили и данък облагаем оборот на обща стойност почти три хиляди евро. Да плати данък за същия апартамент тръгнал и третият ощетен, но навреме узнал за измамата и веднага изтеглил документите, вннесени в общината на Скопие.
Според последните информации, които има МИА, собственикът на сградата, за чиито апартаменти ощетените платили данъка, и част от платилите данъка купувачи отишли в общината в Скопие, където собственикът заявил, че всъщност не е запознат със случая, с цел на ощетените да може да се върнат платените за данъка средства.
МИА продължава да следи случая и ще публикува разказите на ощетените.
/РА/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!