(NF) САЩ наложиха санкции на още седем китайски служители заради репресии срещу демократичното движение в Хонконг

NF 01:23:01 17-07-2021
NN0121NF.004
САЩ – Китай – Хонконг – санкции

САЩ наложиха санкции на още
седем китайски служители заради репресии
срещу демократичното движение в Хонконг

image0 (9K)

Вашингтон, 17 юли /БТА/
САЩ наложиха вчера санкции на още седем китайски представители заради репресии от страна на Пекин срещу демократичното движение в Хонконг, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е поредният опит на Вашингтон да потърси отговорност от Китай, за по думите на американските власти, подкопаването на върховенството на закона в бившата британска колония.
Санкциите, обявени от американското министерство на финансите, са насочени към служители от бюрото за връзка на Китай в Хонконг, използвано от Пекин за провеждане на политиката му в китайския специален административен район.
Сред седемте санкционирани са Чън Дун, Хъ Цзин, Лу Синин, Цю Хун, Тан Тенюи, Ян Цзянпин и Ин Цзунхуа, всички от които са заместник-директори в бюрото за връзка.
Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че китайските служители през последната година „систематично са подкопавали“ демократичните институции в Хонконг, отлагали са избори, отстранявали са избрани депутати от длъжност и са арестували хиляди хора, които не са били съгласни с политиката на правителството.
„Изправени пред решенията на Пекин през изминалата година, които задушиха демократичните стремежи на хората в Хонконг, предприемаме мерки. Днес изпратихме ясно послание, че САЩ застават решително зад жителите на Хонконг“, посочи в изявление Блинкън.
Междувременно вчера САЩ издадоха също предупреждение към американските предприемачи за наличието на „значителни рискове“ за дейността им в Хонконг, след въвеждането на ограничения от Пекин, насочени към този исторически финансов център, отбелязва Франс прес.
САЩ също така са отворени към провеждането на разговори на най-високо ниво с Китай за обсъждане на състоянието на обтегнатите двустранни отношения, каза представител на Държавния департамент.
Изявлението идва в момент, когато заместник-държавният секретар на САЩ – Уенди Шърман се готви да замине утре на азиатска обиколка в Япония и Южна Корея – американски съюзници, както и в Монголия, с която отношенията на Вашингтон неотдавна се подобриха, посочва АФП.
/Алексей Маргоевски/
/НН/

Източник: http://www.bta.bg/ .

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!