НАЙ-НОВИ:

(NF) Северноирландската Демократична юнионистка партия определи Джефри Доналдсън за свой нов лидер

NF 19:25:31 22-06-2021
MI1924NF.007
Великобритания – Северна Ирландия – политика

Северноирландската Демократична
юнионистка партия определи Джефри
Доналдсън за свой нов лидер

Белфаст, 22 юни /БТА/
Джефри Доналдсън, който ще бъде следващият лидер на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) на Северна Ирландия, предупреди днес, че „не е реалистично да се очаква стабилност“ в британския регион, докато остават в сила договорените с Европейския съюз търговски правила след Брекзит, предаде Ройтерс.
Доналдсън, издигнат като единствен кандидат за поста, ще бъде третият лидер, оглавяващ най-голямата партия в Северна Ирландия за последните няколко седмици. Това става в момент, в който се водят важни преговори за търговското споразумение, известно като Протокол за Северна Ирландия.
Доналдсън обеща да окаже натиск върху правителството на британския министър-председател Борис Джонсън да изостави правилата, които на практика разглеждат Северна Ирландия като част от Европейския съюз за митнически цели.
„Правителството и тези, които твърдят, че са защитници на мира и стабилността, трябва да предприемат действия и да се заемат с протокола по начин, който зачита конституционната и икономическата цялост на Обединеното кралство“, каза Доналдсън.
В края на април тогавашната лидерка на ДЮП Арлийн Фостър беше заменена от Едуин Путс, който напусна поста миналата седмица след само три седмици начело на пробританската партия.
Лидерските смени допринесоха за политическата нестабилност в Северна Ирландия, която все още е заплашена от предсрочни избори заради спор между ДЮП и ирландските националисти от „Шин фейн“. Двете партии традиционно си поделят управлението в региона съгласно мирното споразумение от 1998 г., което сложи край на 30-годишното насилие в Северна Ирландия.
/Илиян Могиларски/

/МИ/

Източник: http://www.bta.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Коментарите са изключени.

Най-нови
Left Menu Icon