(NF) Тадей Погачар спечели за втори пореден път „Тур дьо Франс“, Вут ван Аерт спечели предпоследния етап

NF 19:18:01 17-07-2021
GK1917NF.014
Колоездене – Обиколка на Франция

Тадей Погачар спечели за втори
пореден път „Тур дьо Франс“, Вут ван Аерт
спечели предпоследния етап

image0 (9K)

Сент Емилион, 17 юли (БТА)
Словенецът Тадей Погачар от отбора на „Обединените арабски емирства“ спечели за втори пореден път Обиколката на Франция.
22-годишният Погачар завърши осми в днешния етап по часовник от Либурн до Сент Емилион, което му бе напълно достатъчно за крайната победа. С нея той стана най-младият колоездач, който печели два пъти „Тур дьо Франс“ в 108-годишната история на най-голямото колоездачно състезание в света.
По традиция в Обиколката на Франция последният 21-ви етап е с параден характер и след него драматични разместния в генералното класиране не настъпват.
Белгиецът Вут ван Аерт от „Йъмбо-Висма“ даде най-добро време в днешния предпоследен етап. Той измина разстоянието от 30,8 километра за 35 минути и 53 секунди. Втори на 21 секунди остана датчанинът Каспер Асгрен от „Декьонинк-Куик Степ“, а тройката допълни друг датчанин – Йонас Вингегор („Йъмбо-Висма“) на 32 секунди от Ван Аерт.
С представянето си днес Вингегор си гарантира второто място в Тура след Погачар, който изостана на 57 секунди от победителя Ван Аерт.
След днешния ден генералното класиране изглежда така: първи с общо време от 80 часа, 16 минути и 59 секунди и носител на „жълтата фланелка“ е Погачар. Втори на 5:20 минути е Вингегор, а трето на 7:03 минути е еквадорецът Ричард Карапас от „Инеос“. Австралиецът Бен О’Конър (AG2R) на 10:02 минути, холандецът Вилко Келдерман („Бора-Хансгрое“) на 10:13 минути и испанецът Енрик Мас („Мовистар“) на 11:43 минути допълват челната шестица.
Освен „жълтото трико“, Погачар ще спечели и други две фланелки: „бялата“ за най-добър млад колоездач и „бялата на червени точки“ за най-добър катерач. Погачар събра общо 107 точки по планинските върхове на Франция, а втори с 88 остана холандецът Ваут Пулс от „Бахрейн-Викториъс“. Трети с 82 точки завършва Вингегор.
При спринтьорите с 304 точки води Марк Кавендиш от „Декьонинк-Куик Степ“. В неделя на Шанз-Елизе британецът ще се опита да счупи рекорда на легендата Еди Меркс, постигайки 35-а етапна победа в кариерата си в „Тур дьо Франс“. Втори в класирането за „зеленот трико“ е австралиецът Майкъл Матюс („Байкексчейдж“) с 269 точки, а трети с 216 точки е италианецът Сони Колбрели от „Бахрейн-Викториъс“.
Последният 21-ви етап на „Тур дьо Франс“ е от Шату до Шанз-Елизе в Париж с обща дължина от 108,4 километра.

(ГК)

/ГК/

Източник: http://www.bta.bg/ .

(Visited 3 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!