НАЙ-НОВИ:

(NF) Убийството на Джордж Флойд и пандемията донесоха награди Пулицър на американски журналисти, но и на обикновена гражданка

  • Arhiv
  • 11.06.2021
  • БТА
  • Коментарите са изключени за (NF) Убийството на Джордж Флойд и пандемията донесоха награди Пулицър на американски журналисти, но и на обикновена гражданка

NF 21:20:01 11-06-2021
GG2119NF.012
САЩ – Награди Пулицър – лауреати

Убийството на Джордж Флойд и пандемията донесоха награди Пулицър на американски журналисти, но и на обикновена гражданка

Ню Йорк, 11 юни /БТА/
Младата жена, която е заснела момента на ареста и на убийството на цветнокожия американец Джордж Флойд от бял полицай в Минеаполис на 25 май миналата година, получи специална награда Пулицър, предадоха световните агенции.
Журито, връчващо наградите, отдаде почит със специалната награда на 18-годишната Дарнела Фрейзиър. На 25 май миналата година тя излязла на пазар и се озовала по чиста случайност на мястото на задържането на Флойд. Младата жена смело е заснела убийството на афоамериканеца след приложена полицейска хватка по време на ареста. Видеозаписът бързо обиколи социалните мрежи и породи вълна от протести в САЩ и в света срещу полицейското насилие. Журито, присъдило й отличието, подчертава каква ключова важност имат обикновените граждани в търсенето на справедливостта и истината.
Изданието „Стар трибюн“ от Минеаполис пък спечели Пулицър в категорията за гореща новина за отразяването на случая с убийството на Флойд, допълва АП.
В. „Ню Йорк таймс“ получава Пулицър в категорията за служба в полза на обществеността за отразяването на коронавирусната пандемия.
Агенция Асошиейтед прес спечели две награди Пулицър в две категории за фотография. Едното отличие отиде при главния фотограф на АП в Испания Емилио Моренати. Той бе отличен в категорията за фотографски обзор – поредица от разтърсващи кадри, посветени на коронавируса и засегнатите от пандемията и от локдауна хора в Испания. Колектив от фотографи на АП получи пък отличието в категорията за кадри, съпътстващи гореща новина, за отразяването на социалните протести, разтърсили САЩ след смъртта на Джордж Флойд.
Наградата в категорията за разследваща журналистика получи в. „Бостън глоуб“ за поредица от публикации как недостатъчният правителствен контрол застрашава железопътната безопасност.
Наградата в категорията за репортажи с детайлни обяснения отиде при екип от журналисти на Ройтерс за проучвания как законова доктрина за така наречен „квалифициран имунитет“ предпазва полицаите, които използват прекомерна сила, от преследване, и при Ед Йънг от „Атлантик“ за публикации, посветени на пандемията.
Всяка една от наградите Пулицър се придружава със сума от 15 000 долара.
Наградите Пулицър са най-престижните отличия за журналистика и литература в САЩ. Те носят името на американеца от еврейски произход Джоузеф Пулицър, който е бил издател, редактор и журналист.

/ГГ/

Източник: http://www.bta.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

-->
Най-нови