(NF) Фестивалът „Охридско лято“ ще бъде открит тази вечер

NF 18:32:01 12-07-2021
RA1831NF.001
Република Северна Македония – фестивал

Фестивалът „Охридско лято“ ще бъде
открит тази вечер

Охрид, 12 юли /БТА/
В Охрид тази вечер ще бъде вдигната завесата на тазгодишното 61-во издание на най-реномираното и най-голямо музикално-сценично събитие в страната – фестивала „Охридско лято“, съобщи специално за БТА агенция МИА.
За тържественото откриване на фeстивала, което винаги е особено артистично преживяване, сцената на Античния театър е резервирана за големия музикално-сценичен спектакъл „Големият Чайковски“, съставен от най-хубавите творби на руския композитор, с представяне на части от балетната трилогия „Лебедово езеро“, “ Орехотрошачката“, и „Спящата красавица“ и откъси от балета „Ана Каренина“ и операта “ Евгений Онегин“.
Над 90 изтъкнати балетисти, солисти, ансамбълът и оркестърът на Националната опера и балет, ръководени под диригентската палка на маестро Бисера Чадловска, вече проведоха генералните репетиции в Античния театър.
Тази година в програмата на фестивала са включени 34 концерта и шест театрални представления. Повече от 500 артисти от 18 страни ще бъдат част от магията, която изкуството ще донесе в Охрид, големи концерти с известни световни имена, национални орекстри и театрални трупи, съвместни изпълнения на известни местни изпълнители, които заедно ще се представят със световно известни имена от изкуството, за утвърждаване на фестивала „Охридско лято“ като един от най-големите спонсори на изкуството.
Фестивалът ще бъде открит от президента на Република Северна Македония Стево Пендаровс, под чийто патронаж е събитието. Пред публиката ще говори също министърът на културата Ирена Стефовска, а посланието на артистите ще бъде предадено от Олга Панго, директор на Националната опера и балет.
Сред най-добрите и най-смелите, с които фестивалната публика в Охрид ще общува в следващите месец и половина са върховни имена на музикалното изкуство като Алекандър Щаркман, Ирина Глрахенауер, Мате Бекавац, Кирил Родин, Жени Захариева, Маня Богданович, Даниел Родан, Стоян Динов и Дино Имери.
/Светла Митева/

/РА/

Източник: http://www.bta.bg/ .

(Visited 1 times, 1 visits today)

40

споделяния
error

Харесва ви статията? Споделете,моля!