(NF) 17 страни за упрекнати, че не полагат усилия в борбата с трафика на хора в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ

NF 21:06:32 01-07-2021
GG2105NF.007
САЩ – трафик на хора – доклад

17 страни за упрекнати, че не полагат усилия в борбата с трафика на хора в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ

image0 (9K)

Вашингтон, 1 юли /БТА/
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън днес разкритикува 17 страни по света, че не полагат достатъчно усилия в борбата с трафика на хора и ги предупреди, че може да им наложи санкции. Администрацията също така насочи критичен поглед и към няколко американски съюзници и приятели, в това число Израел, Норвегия, Нова Зеландия, Португалия и Турция заради отстъпление в техните усилия в борбата с трафика на хора, предаде Асошиейтед прес.
Критиките бяха отправени в годишния доклад на Държавния департамент за трафика на хора. Докладът обхваща 188 страни и територии и посочва, че коронавирусната пандемия е изложила милиони хора на риск от експлоатация и е отклонила някои правителства от техните усилия за възпиране на трафика на хора.
В доклада 17 до голяма степен авторитарни страни са поставени в категорията на държавите, които не са успели да изпълнят и минималните стандарти за спиране, както заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, на „нехуманния цикъл на дискриминация и несправедливости“. Поставянето в тази категория означава, че тези страни може да изгубят част от американските помощи, но решения в тази насока може да се очакват едва по-късно тази година.
В категорията на провалилите се страни дебютират Гвинея-Бисау и Малайзия. Там си остават Афганистан, Алжир, Мианма, Коморски острови, Куба, Китай, Еритрея, Иран, Никарагуа, Северна Корея, Русия, Южен Судан, Сирия, Туркменистан и Венецуела. Повечето от тези страни вече са обект на американски санкции по други причини.
Шест ценни приятели и партньори на САЩ – Кипър, Израел, Нова Зеландия, Норвегия, Португалия и Швейцария – са понижени от първа категория на страните, които най-добре се справят с трафика на хора във втора категория. Това означава, че тези страни не отговарят на международните стандарти в борбата с трафика, но полагат достатъчно усилия, за да постигна това. За страните в тази група няма наказателни мерки.
/ГГ/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!