ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Южна поща”, бр. 3, 1990 г.
НИМА СЕ ПРОМЕНИХА?
Слушам равните и спокойни, лишени от емоции гласове на сегашните първи ръководители на БКП и в душата ми нахлува радост. Сред многото изявления като клетва се откроява фразата: „С тоталитаризма в България е свършено, БКП се преражда и е сред тези, които ще изграждат правова и демократична държава”.
Изведнъж от съзнанието ми наскача цитат от Ленин: „Диктатурата на пролетариата е неограничено от закона и опиращо се върху насилието господство на пролетариата над буржоазията.” Сещам се и за други фундаментални постановки на комунистическата идеология, които оформят схващането за властта като „диктатура на пролетарията”. Сещам се и това, че не съм чул категорично ясно лидерите на БКП и нейните теоретици да се отрекат от тези „фундаменти”.
И пак се връщам към равните и обработени гласове. Защото хубавите и кротки приказки носят успокоение и надежда. Те безспорно са необходими сега на народа. Но нали хубавите и кротки приказки са и като наркотика. За известен период от време те успокояват и ощастливяват. После? После обаче само задълбочават кризата и ускоряват лошия край. Действителни ли са промените? Нима поговорката: „Вълкът козината си мени, нрава не” – този път не действа? Въпроси, въпроси, въпроси. А отговор от никъде. Тогава се сещам за друг цитат от книга, запазена от десетките обиски след Девети септември у един сдружен земеделец: „Демократизацията е невъзможна, ако липсва общество, съставено от граждани, които гледат на нещата със светлината на собствения си ум.”
Евгений ЖЕКОВ

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Григор Димитров запази десетото си място в световната ранглиста

Първата ракета на България ще научи името на първия си съперник днес...

57 секунди ago

Главчев обеща честни и прозрачни избори, работи тясно с ЦИК

Към момента се справяли със сроковете, макар и те да са съкратени...

един час ago

Радев: Във време на войни не можем да свикнем с неглижирането на армията

Процесите по модернизация вървели твърде мудно...

2 часа ago

Азия се въоръжава. Как автокрациите плашат все повече азиатци

Преди няколко десетилетия бъдещето на Азия изглеждаше освободено от оръжия и евентуални конфликти. В последните…

2 часа ago
image0 (9K)