НОИ ще излавя хора в болничен при планиран полет

НОИ ще успява да залови хора в болничен докато напускат страната. При получен сигнал, че даден човек с болничен лист планира полет, от института ще изискват справка от летището. При установяване на нарушение, болничният ще се анулира, разясниха от НОИ. Това ще е един от методите  за разкриване на фалшиви болнични листове.

Ето пример, жена с болничен за тежко заболяване, която вместо да се лекува вкъщи е отишла да работи в Испания. От НОИ веднага извършват проверка, при която „болната“ не била открита нито в дома си нито на работното място. Справка от Гранична полиция показва, че същата жена е напуснала страната на 11 май през ГКПП Калотина и се е върнала през летище София на 18 юли. Съвместната работа на НОИ и летищата ще е работещ метод за ограничаване на злоупотребите, коментира Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“, предава „Монитор“.

Според нея експерти от оНОИ са успели да заловят доста случаи на „болни“, решили да отскочат до чужбина. Нелепо е да се обвиняват работници за фалшиви болнични при сливане на празници, на фона на по-сериозните злоупотреби. По думите й системата на фонда на ДОО се източва точно от 446 фирми в София, създадени само за злоупотреби с осигурителни вноски. От тях 40 са доказано кухи фирми според данните от разследването, уточни Григорова. В момента работодателите имат възможност да проверяват по чл. 67 от Кодекса на труда дали техен служител спазва режима на болничния, който му е издаден.

За нас е важно да защитим правата на работниците, особено когато са болни, коментира Григорова по повод вчерашния протест под надслов „Болните не са престъпници“, организира КТ „Подкрепа“. Синдикалистите от „Подкрепа“ излязоха на улицата заради първоначалната идея на управляващите – първият ден от болничните да бъде за сметка на работника. Към протеста не се включиха  от КНСБ. Работодателите пък от своя страна продължават да настояват първите 3 дни от болничния да не се плащат от тях. В същото време от КТ „Подкрепа“ искат работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните, които да се изплащат на 100% от трудовото възнаграждение.

Воденият от Димитър Манолов синдикат настоява за свикване на тристранния съвет по темата. Той е внесъл протестна декларация в МС, след което е заявил, че „това е само началото“, разказа още Ваня Григорова. Социалният министър Бисер Петков увери, че хората няма да бъдат ощетени при изплащането на болничните, а ще се търсят решения за по-строги и дисциплиниращи мерки срещу тези, които си позволяват да злоупотребяват с това право. Междувременно служители от 35 дирекции „Социално подпомагане“  от цялата страна вчера  излязоха в едночасова предупредителна стачкара. Техните искания са за 40% увеличение на основната работна заплата, а парите им за работно облекло да не са по-малко от 450 лева годишно, в дирекциите да се назначават само служители с бакалавърска степен.

(Visited 14 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.