Нов арт център грейна в цвят лилав

София вече си има Червената къща, Синия лъв, жълтите павета, а след близо 20-годишен мораториум бившето кино „Левски“ грейна в цвят лилав под името „Сити Марк арт център“, пише Вести.бг.

Освен дом на седмото изкуство, един от най-емблематичните салони на столицата, има амбицията да предлага театър, концерти, изобразително изкуство, мода, кабаре…

image0 (9K)

Любопитното е, че визията на новото място е заслуга на неговите собственици – Теодора Кирова е архитектът на залата, а съпругът й Христо е изпълнител. По тяхна покана се включва и Ставри Калинов. Той създава монументалните решения вътре и извън залата с фрески от студена керамика в комбинация с вакуумно стъкло.

Сцената на арт центъра вече е избрана от Софийската опера и балет за основно място, на което ще представя всички произведения от репертоара си за деца, включително и опери за бебета – нещо, което предизвика интерес.

За кино „Левски“

Разположено е на партера, сутерена и мецанина на шестетажна жилищна сграда . Строено е в периода 1939 – 1942 г. от известния строителен предприемач Яким Цветанов, изградил знакови обекти като храм-паметника „Св. Александър Невски“, Българската народна банка, Народно читалище „Славянска беседа“, сградите на Министерство на земеделието, Американския колеж, Централните хали и Централната баня. Изключително модерен за времето си и много добре функционално решен, киносалонът е бил проектиран по всички необходими изисквания за достъп, противопожарна и аварийна безопасност за времето си. Първоначалната идея на създателя му е била да бъде локал.

Новата визия е вдъхновена от идеята за духовното и социално възраждане на това място.

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!