Обучават учители как да се справят с агресията

Учителите ще бъдат обучавани как да се справят с агресия и кризисни ситуации. По данни на Министерството на образованието за последната учебна година са регистрирани близо 800 случая на посегателство срещу учители. По данни на синдикатите те са поне 2000, предаде bTV.

Мария Чулова е една от учителките, жертви на насилие. Преди 8 години младата жена беше малтретирана и обиждана в час от ученици, като всичко бе снимано с мобилен телефон и разпространено в интернет. Според нея насилието срещу учители не намалява.

„Аз съм малко песимист и не мога да давам такива предписания – какво, как. Всяка личност трябва да бъде уважителна към себе си и към другите. Интелигентният човек не е ценен в обществото. Тук е ценен този, който печели пари”, коментира Чулова.

От Асоциация „Родители” смятат, че често сблъсъците между майки и бащи и учители може да се дължат и на липсата на комуникация.

„Обикновено контактът с родителите се свежда до родителските срещи, на които определена информация се донася до родителите. Много рядко се търси тяхното мнение по адекватен начин, така че те да могат да го изразят свободно, без да се притесняват от някакви последствия за децата”, коментира Цвета Брестничка от асоциацията.

В същото време все по-често се повдига въпросът да бъде ограничен достъпът на родителите до училищата.

Тази година от МОН планират обучения на учители за нови подходи в комуникацията и справяне с агресия и кризисни ситуации.

Мая Матева

Share
Published by
Мая Матева

Recent Posts

Уест Хям и Дейвид Мойс се разделят след края на сезона

Вече има намерен и заместник...

14 минути ago

Кайрън Уилсън е новият крал на снукъра

32-годишният англичанин спечели първата си световна титла...

28 минути ago

Пасторът педофил пише от затвора: Като Павел друго момче няма

Даниъл Хъл пускал видеа с децата от сливенски квартал...

31 минути ago

В сряда ни очакват валежи, ще има условия за градушки

Максималните температури ще бъдат между 20° и 25°...

56 минути ago

Битовите потребители ще получават ток на регулирани цени

Важи за преходния период на либерализацията...

59 минути ago
image0 (9K)