НАЙ-НОВИ:

(OF) Вицепрезидентът Илияна Йотова: Където и да живеят в чужбина, сънародниците ни остават българи по дух

София, 7 юни /БТА/
„Където и да живеят и да се трудят в чужбина, сънародниците ни остават българи по дух, култура и обичаи. Многобройните ни контакти с българи зад граница – от най-близки до най-далечни точки на земята, ни убедиха в това“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на онлайн научната конференция „Българи отвъд Европа – институции и културно наследство“, съобщават от прессекретариата на държавния глава.
Форумът е организиран от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, подкрепен от Фонд „Научни изследвания“
Илияна Йотова е изтъкнала, че изследването на културното наследство на българската диаспора е ключ към опознаването на националната идентичност, на чувството за принадлежност към българската общност, към разгадаването на родовата памет. „Анализирането на институциите и културното наследство на българите отвъд Европа има пряк принос за укрепването на връзките между България и стотиците вече „малки Българии“, пренесени от сънародниците по всички континенти“, е посочила вицепрезидентът Йотова.
От Института за етнология и фолклористика са изтъкнали значението на работата на вицепрезидента с българите в чужбина и доброто сътрудничество с президентската институция. Институтът беше партньор на инициативата „Будната България“ на вицепрезидента по случай Деня на народните будители миналата година.

Източник: София

Източник: http://www.bta.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Коментарите са изключени.

Най-нови
Left Menu Icon