(OF) Дания прие закон за депортиране на търсещи убежище извън Европа

Копенхаген, 3 юни /БТА/
Датският парламент прие днес закон, позволяващ на скандинавската страна да депортира търсещи убежище в държави извън Европа, като пренебрегна призивите на неправителствени организации и ООН да се откаже от плана, предаде Ройтерс.
Седемдесет депутати гласуваха „за“, а 24 „против“. Одобряването на закона е в очевиден разрез с усилията на ЕС за промяна на европейските правила за миграцията и даването на убежище, изключително спорна тема в блока.
Законът ще позволи на Дания да транспортира бежанци, пристигащи на нейна територия, до убежища в партньорски страни, които може да бъдат извън Европа. Там случаите на търсещите убежище ще се разглеждат и може да получат защита в същата страна.
„Ако подадете молба за убежище в Дания, знаете, че ще бъдете изпратени в страна извън Европа и затова се надяваме, че хората ще спрат да искат убежище в Дания“, заяви по-рано днес пред Датското радио говорителят по имиграцията на управляващата партия Расмус Стоклунд.
Богатата скандинавска държава си спечели през последното десетилетие печална известност с твърдата си имиграционна политика. Копенхаген е обявил за цел приемането на нула търсещи убежище и иска вместо това да приема само бежанци по квотна система на ООН.
Дания все още не е постигнала споразумение със страни партньори, но според Стоклунд се водят преговори с няколко възможни кандидати.
Критиците се опасяват, че планът ще навреди на сигурността и човешките права на бежанците, както и че ще позволи на Дания да избягва задълженията си в ЕС, отбелязва Ройтерс. Миналия месец Агенцията на ООН за бежанците призова страната да не приема закона, който според нея може да доведе до „надпревара към дъното“, ако други европейски страни имитират датската политика.

Източник: Копенхаген

Източник: http://www.bta.bg/

image0 (9K)
(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!