(OF) ЕС не е единодушен за стратегическата полза от разширяването, заяви Янша

Брюксел/Страсбург, 6 юли /БТА/
В ЕС мненията са разделени по въпроса дали разширяването е стратегически важно. Това заяви премиерът на Словения Янез Янша на пресконференция в Европейския парламент, посветена на словенското председателство на Съвета на ЕС.
Трябва да обсъдим причините за съпротивата срещу разширяването, добави той. По неговите думи разширяването остава сред основните задачи на словенското председателство. Надяваме се на известен пробив, допълни Янша.
Той постави въпроса, защо неговата страна е така силно укорявана, че още не е излъчила кандидати за европейски делегирани прокурори, а не се казва нищо за това, че Ирландия, Полша, Унгария, Швеция и Дания изобщо не участват в прокуратурата на ЕС. Янша отбеляза, че въпреки това тези страни получават средства от бюджета на ЕС.
Без върховенство на закона ЕС не е възможен, заяви словенският премиер. Той уточни, че липсата на словенски делегирани прокурори се дължи на „малки процедурни усложнения“ и изрази готовност при определени условия страната му да излъчи представители в Европейската прокуратура наесен.
Янша призова известни личности да се включат в европейска кампания за ваксиниране срещу ковид. Би било жалко наесен отново да затворим всичко заради нова вълна от зарази, добави той. Пред евродепутатите словенският премиер заяви по-рано днес по повод упреците за натиск над медиите в неговата страна, че е последният словенски журналист, хвърлен навремето в затвора заради работата си.

Източник: Брюксел/Страсбург

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!