НАЙ-НОВИ:

(OF) Започват плащания за извършено строителство към фирмите

София, 19 юни /БТА/
Извършените, но неразплатени строително-монтажни работи на стойност 600 млн. лв. ще бъдат платени след проверка за количество и качество. Половината от тези проверки вече са направени, всичко е както трябва и започваме плащанията. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в предаването „Седмицата“ на Дарик радио, цитирана от пресцентъра на ведомството.
Твърдо трябва да се върнем към обществените поръчки и да избегнем т.нар. инженеринг. В него е тайната на оскъпяване на строителството. Ако това се направи, няма да се раздуват цените и ще се разгърнат малките и средните предприятия, които са един от фундаментите на икономиката, е заявила тя.
Инхаустът е процедура, която има много смисъл. Чрез нея държавата може да възлага на държавни дружества решаване на проблеми в екстрени ситуации без обществени поръчки. „Автомагистрали“ ЕАД е получила 1,5 млрд. лв. чрез инхаус за пътища, които са раздадени на други фирми. Компанията няма капацитет да ги усвои, е обяснила министърът. Обществените поръчки са заобиколени от „Автомагистрали“ ЕАД и началниците над тях, е казала още арх. Комитова. И е посочила, че това са основните причини, поради които иска да се раздели с нейното ръководство. Засега сме намерили хора. Обявен е конкурс за постоянни назначения, всеки може да се яви, е информирала Комитова.
Автомагистрала „Хемус“ категорично трябва да продължи, докато я видим докрай, е коментирала тя и е посочила, че на участъци 1, 2 и 3 се работи. Ако се бърза с проектите, процедурите, ще я завършим в срок, е казала регионалният министър.
Има бум на жилищното строителство, но изоставане при техническата и социалната инфраструктура, а това създава проблеми, е посочила още тя. Според Комитова трябва да се търси отговорност на разрешилите строителството на всички спорни строежи.

Източник: София

Източник: http://www.bta.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Коментарите са изключени.

Най-нови
Left Menu Icon