(OF) Подкрепяме и мерките на финансовото министерство на САЩ и очакваме и нашите правораздаващи органи да продължат в тази посока, каза Бойко Борисов

София, 3 юни /БТА/
    Винаги като партия ние сме поддържали възможно най-добрите отношения с колегите от САЩ, затова подкрепяме и мерките на тяхното финансово министерство и очакваме и нашите правораздаващи органи да продължат в тази посока на базата на информацията и на базата на разследванията. Това заяви на брифинг в централата на партията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с изявлението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, в което се посочва, че се санкционират по закона „Магнитски“ шестима  българи.
    Борисов посочи, че му е чудно, как биха определили цитата от 9 юни на Румен Радев:   „Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители“.
    В началото на изказването си Борисов заяви, че не може да приема недомлъвките на някои политически лидери. „Аз моите отношения с Пеевски отдавна съм ги заявил и те са чисто политически“, каза той и допълни, че нито има фирми, нито общ бизнес, нито каквото и да било с Пеевски.
    „Никога не сме получили стотинка от лицето Божков“, каза още Борисов. Той допълни, че с партньорските служби на САЩ и с техните правителства си партнират от години.
    Относно Желязков, Борисов уточни, че не го е виждал на живо и не се е срещал с него.
    Бившият премиер каза,  че по време на срещата си вчера в Американското посолство е настоял, когато продължи това разследване по тези лица да бъде включен и шпионският скандал.
    Вчера вече първата оставка дойде – от началника на кабинета на вътрешния министър, коментира Борисов, визирайки оставката на Елена Фичерова. Името й се свързва с партията, учредена от Васил Божков – „Българско лято“, където името й първоначално фигурирало в листите, но впоследствие е заличено.
    Борисов коментира, че тя си е подала оставката вчера, когато по думите му вече всичко, което я е интересувало в МВР го е взела, за да информира този, който я е пратил там.
    По въпроса с решението на OFAC, заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов допълни, че вчерашните събития са логично продължение на амбицията и заявките на администрацията на президента Байдън да подпомагат укрепването на демократичните институции в партньорските държави и да препятстват зловредни корупционни влияния.
    Лидерът на ГЕРБ каза още, че от месеци работят с партньорите си от САЩ по тези теми. „Ние знаехме, какво ще се случва, защото по тези теми се работи“, коментира лидерът на ГЕРБ.
    Борисов поясни, че последно се е срещал с Пеевски преди много месеци. Срещите са били по повод смесените райони в страната, в които ДПС имало своите кметове и са били провеждани или в Министерски съвет или в Бояна.
    Относно Желязков, Екатерина Захариева коментира, че той два пъти е бил уволняван от БЕХ от служебните правителства, назначени от президента Плевнелиев и допълни, че също не го е виждала.
    Във връзка с обявените от Службата на говорителя на Държавния департамент на САЩ  имена на бивши длъжностни лица във връзка с участието им в сериозна корупция, Борисов заяви, че ако трябва да поемат вина, то тя е за Александър Манолев в качеството му на бивш заместник-министър от ГЕРБ.
    На въпрос, коя е била „Мата Хари“ и дали това е извиканата на разпит в спецсъда модел Магдалена Тепавичарова, Борисов посочи, че никога в живота си не я виждал и не я познава, и бе категоричен, че тя е набедена. Той коментира още, че кюлче злато е пипал само веднъж докато е бил на посещение в трезора на БНБ в качеството му на премиер.
    „Това е единственият случай,  в който аз съм пипал кюлче“, каза Борисов.
 
 

Източник: София

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!