(OF) Президентът Румен Радев: Трябва да работим така, че да утвърждаваме нашата държавност и върховенството на правото

София, 9 юли /БТА/
Трябва да работим така, че да утвърждаваме нашата държавност, върховенството на правото, по-ефективни методи за борба с корупцията, да създаваме условия за по-голяма свобода на медиите, защото там, където медиите са свободни, има просперитет и много по-ниско ниво на корупция. Там, където медиите са потискани, имаме бедност, големи социални неравенства, високи нива на корупция. Това каза президентът Румен Радев в отговор на въпрос на заключителната пресконференция днес на завършилата Шеста среща на върха на инициативата „Три морета“ в София. В пресконференцията участваха също президентите на Латвия, Полша и Румъния.
Радев припомни видеообръщението на президента на САЩ Джо Байдън до форума.
Наш дълг, като държавни глави и правителствени ръководители, е да мислим отговорно в тази посока – за укрепване на нашите демокрации. Колкото по-добри условия създаваме чрез свързаност като стандарт и качество на живот, ще укрепваме и нашите демокрации, ще предизвикваме доверие за стратегически инвестиции, в партньорите, и това е залогът за просперитета и сигурността на региона, каза Радев.
В България е модерно да се говори за магистрали. Искам да видя същия стандарт като качество, цена, устойчивост, надеждност и безопасност на българските магистрали, какъвто виждаме в Румъния, Полша, Латвия, Австрия, каза още Румен Радев. Защо да не работим за единни стандарти за качество и безопасност, попита Радев и посочи, че това е важен подход да се създават по-добри условия за гражданите.
По повод на българския приоритет в „Три морета“ за сближаване в образованието, науката, технологиите и иновациите, президентът Радев изтъкна, че каквито и финансови фондове и инструменти да се прилагат за социално-икономическо сближаване между Източна и Западна Европа, целта не може да бъде постигната, ако не се търси сближаване в науката и образованието. Науката и образованието са бъдещето, без тяхното високо качество и ниво не може да има и конкурентоспособна икономика, висок стандарт и качество на живот, каза Радев. Той отбеляза постигнатото споразумение за изграждане на партньорство между агенциите за иновации на страните от „Три морета“ и допълни, че това е голям знак за бъдещето и към младите хора да се прави така, че да могат да развиват своя потенциал в страните си.

Източник: София

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!