(OF) Служебният премиер Стефан Янев се срещна с посланика на Франция Флоранс Робин

София, 3 юни /БТА/
Задълбочаването на активния диалог и сътрудничеството във всички сфери от взаимен интерес бяха обсъдени на среща между министър-председателя Стефан Янев и посланика на Френската република Флоранс Робин, съобщиха от пресслужбата на служебния кабинет.
Премиерът е подчертал, че Франция е стратегически партньор и съюзник за България, като е обърнал внимание, както на ключовото значение на двустранните отношения, така и на доброто сътрудничество в рамките на ЕС и НАТО.
Посланик Робин е дала висока оценка на работата на служебното правителство, като е акцентирала върху бързия напредък, който кабинетът отбелязва, по своите ключови приоритети.
Министър-председателят Стефан Янев е потвърдил, че се полагат значителни усилия във връзка с подготовката на предстоящите избори, така че да се гарантира тяхната честност и прозрачност. Българският премиер е използвал възможността, за да благодари за съдействието, което френските власти оказват за безпрепятственото провеждане на изборите на територията на Франция. Същевременно Янев е посочил, че се работи интензивно и за реализирането на актуалните въпроси от националния дневен ред в контекста на европейския.
По европейския дневен ред в рамките на срещата са били обсъдени теми, които се отнасят до социалното сближаване и климатичния преход.
Специално внимание е било обърнато на Плана за възстановяване и устойчивост. В тази връзка българският министър-председател е отбелязал, че националните ни усилия са насочени в две посоки. Фокусът, от една страна, е върху инструментариума на Плана за качествено и ефективно икономическо развитие, което впоследствие се очаква да има и релевантен позитивен социален ефект. В това отношение се променя философията на Плана в координация с Европейската комисия, включвайки проекти, които да допринесат за икономика с висока добавена стойност.
Социалната проблематика също е важен приоритет във връзка с ангажиментите по декарбонизация и „Зелената сделка“. Подчертано е било, че България е изправена пред редица предизвикателства в този контекст, тъй като поминъкът на много български семейства е свързан с въглищните централи. В този аспект България ще направи необходимото, за да защити интересите на своите граждани, ангажирани в тези производства. Предвиждат се конкретни програми и мерки в тази посока, така че да се гарантира плавен преход и трансформация на съответните енергийни мощности, като се минимизират евентуалните социални негативи.
В рамките на срещата са били дискутирани и допълнителни въпроси, свързани с перспективите за по-ефективно сътрудничество в сферите на енергетиката и отбранителната индустрия, науката и образованието, културата и изкуството.
Акцент е бил поставен и върху предстоящото Френско председателство на Съвета на ЕС през 2022 г. и на възможностите за ползотворно сътрудничество и подкрепа по отношение на редица формати в контекста на неговата подготовка.

Източник: София

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!