(OF) Съдът на ЕС обвинява Германия в превишаване на допустимите нива на замърсяване на въздуха

Берлин, 3 юни /БТА/
Съдът на Европейския съюз постанови днес, че Германия „систематично и непрестанно“ е превишила нормите за изхвърляне във въздуха на азотен двуокис – вреден газ, отделян от дизеловите двигатели, в много провинции между 2010 г. и 2016 г., предаде Асошиейтед прес.
Съдът обвини Германия в надвишаване на годишните норми на азотен двуокис в 26 от общо 89 района, където се извършени измервания, включително в Берлин, Хамбург, Кьолн, Дюселдорф, Мюнхен и Щутгарт. Според съда на ЕС почасовите норми също са били превишени в Щутгарт и района на Рейн-Майн, който включва Франкфурт.
Съдът, който се произнася по дело, внесено от Европейската комисия през 2018 г., съобщи също, че Германия не е успяла да гарантира, че предвидените в плановете за качество на въздуха мерки за намаляване до минимум на периодите за превишаване на стойностите на азотен двуокис постигат резултат.
В последно време много германски градове въвеждат собствени забрани за движение на дизелови автомобили в определени градски райони или дори улици, където емисиите на вредни газове са особено високи. Засега не е ясно дали постановлението на съда на ЕС ще доведе до практически последици, макар че може да подтикне към повече подобни ограничения върху дизеловите автомобили, отбелязва АП.

Източник: Берлин

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!