НАЙ-НОВИ:

(OF) Янаки Стоилов: През юли вероятно отново ще бъде направена оценка, че няма особени резултати в противодействието на корупцията

София, 19 юни /БТА/
„През юли вероятно отново към България ще бъде направена оценка, че няма особени резултати в противодействието на корупцията по високите етажи на властта“. Това коментира министърът на правосъдието Янаки Стоилов по Би Ти Ви, цитиран от пресцентъра на ведомството.
Той е заявил, че по негово мнение прокуратурата, МВР и други институции не са работили така, че да се стигне до задоволителни реални резултати.
„Ние си спомняме само преди няколко месеца как една джипка обикаляше цялата страна в дните преди изборите, не виждам това сега“, е заявил Янаки Стоилов в коментар на критиките на ГЕРБ към служебния кабинет.
„Ако някой си мисли, че служебното правителство трябва да се ограничи само с изборите – какво трябва да правя аз тези два месеца? Да се занимавам само с организацията на изборите в местата за лишаване от свобода? Да не се занимавам, например, с българското гражданство, с това че са затлачени процесите, а хората чакат по 8-10 месеца да получат удостоверението за гражданство. Или да не прекратяваме лошите практики?“, е попитал риторично министърът.
Той е допълнил, че при проверките си служебният кабинет е констатирал, че в годините има недостатъчен професионализъм, почтеност и непоследователност.
Правосъдният министър е коментирал и правната страна на списъците, изготвени от Министерство на финансите, на фирми и лица, свързани със санкционираните по закона „Магнитски“. Той е казал, че в министерството на правосъдието и агенциите към него няма договори с фирми от този списък по докладите, които е получил.
„Правната страна е наистина сложна. Трябва подобни действия да бъдат съвместими с българския и европейския правен ред. В разговора ми с еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс един от въпросите, които поставих е, че предлагам тази тема да се обсъди на европейско ниво и да се търси общо нормативно решение. Той реагира положително“, е посочил Стоилов.
В отговор на въпрос за изработения проект за нова съдебна карта, министърът е казал, че най-важното е гражданите, потребителите на съдебната система, да получават резултат. „Основното, което отхвърлям в този проект е премахването на районните съдилища като основни първоинстанционни съдилища. Нека тези въпроси се решават от един нов парламент и едно ново правителство“, е посочил той.

Източник: София

Източник: http://www.bta.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Коментарите са изключени.

Най-нови
Left Menu Icon