Categories: БТА

(OF) Лидерът на шведската Умерена коалиционна партия се отказа от опитите да състави правителство, което дава надежди на Льовен

Стокхолм, 1 юли /БТА/
Лидерът на шведската Умерена коалиционна партия Улф Кристерсон обяви днес, че се отказва от опитите да състави правителство – само два дни след като председателят на парламента му връчи мандат да сформира кабинет след разпадането на предишния, съставен от левоцентристки политически формации, предаде Ройтерс.
„Не съществуват условия в парламента за сформиране на ново десноцентристко правителство“, каза на пресконференция Кристерсон.
Предвид разпределението на силите в сегашния парламент, мнозина очакваха от лидера на консервативната партия да се бори до последно, за да получи необходимата подкрепа.
В последен опит да привлече отделни депутати, които да нарушат партийната линия, той обеща вчера щедър пакет от реформи, насочен към развитието на селскостопанските райони, но той бе бързо отхвърлен от центристката формация, която имаше ключова роля при опита му да състави кабинет.
Кристерсон получи мандат за съставяне на правителство, след като социалдемократът Стефан Льовен, оглавяващ крехка левоцентристка коалиция, загуби вот на недоверие миналата седмица и бе принуден да подаде оставка, припомня Ройтерс.
Сега се очаква председателят на парламента да връчи следващия мандат за съставяне на правителство на Льовен, паламентарната подкрепа за когото е по-голяма и потенциално достатъчна, за да осигури одобряването на евентуалния му кабинет, но не и прокарването на закона за бюджета.

Източник: Стокхолм

Източник: http://www.bta.bg/

Arhiv

Share
Published by
Arhiv

Recent Posts

19-годишна българка спечели международен поетичен конкурс

Божана Славкова се пребори за първото място сред 700 автори...

27 минути ago

Наредба ще маха магазини и салони за красота от надземни етажи

Остават заведения за хранене, но с тиха музика...

30 минути ago

Плугчиева е на мнение, че в ЕС също има много проблеми

Те не са само икономически и миграционни...

33 минути ago

Лекари искат неимунизираните деца да не ходят на училище

Не средство за натиск, а апел за ваксинация, казват медици...

41 минути ago

Главчев: Пенсиите ще бъдат увеличени с 11%

Средствата за това са осигурени...

един час ago

54% от младите българи заявяват, че ще гласуват на евровота

Евробарометър: В ЕС средно 64% изразяват готовност...

един час ago
image0 (9K)