Опасен терорист вече е във Франция

Терористът Салах Абдеслам е бил екстрадиран от Белгия във Франция. „Абдеслам напусна територията на Белгия. Той е предаден на френските съдебни власти“, съобщи rtl.be.

Французинът от марокански произход e поставен в изолатор в строго охраняван затвор край Париж. Той е под наблюдението на специален екип, съставен от опитни надзиратели, които са специалисти в охраната на опасни затворници.

Салах Абдеслам беше издирван, защото брат му се самовзриви при атентатите в Париж на 13 ноември миналата година. Френски прокурор заяви, че Салах смятал да се самовзриви на стадион във френската столица, но се отказал. Той е обвинен и в опит за убийство при престрелка с полицията в Брюксел на 15 март. Терористът беше арестуван три дни по-късно. Четири дни след задържането му бяха извършени атентатите в Брюксел на 22 март, при които бяха убити 30 души, а 300 ранени. Оказа се, че Абдеслам е свързан и с извършителите на тези терористични атаки. Въпреки това белгийската прокуратура прие френското искане за екстрадиция, но реши първо да го разпита, припомня rtl.be.

Смята се, че Салах Абдеслам е единствен от преките извършители на кървавите терористичните атаки в Париж на 13 ноември миналата година, който е останал жив. Тогава терористите убиха 130 души. Отговорност поеха ислямистите от групировка „Ислямска държава“.

(Visited 24 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.