От истината винаги боли!

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 11, 1990 г.
ОТ ИСТИНАТА ВИНАГИ БОЛИ!

[ad id=“263680″]

..
Нервният тон в писмото на Касъров не ме изненада. От истината винаги боли! Изненада ме само начинът на мислене и чувството за „недосегаемост” на неговия автор, който може би не иска да разбере, че БФС „Електрон” е едно, а фирмата „ДЗУ”, зад чийто гръб се крие години наред, съвсем друго нещо. А е редно вече да знае, че „теми-табу” няма, както и че вече отмина времето на максимата „За „Електрон” или хубаво или нищо”.
Какъв е „грехът”, който консумирах и който ми навлече гнева на ръководството на дружеството? Още през есента на 1987 година аз остро реагирах пред тогавашния заместник-председател Минко Петров за неправомерното изгонване на треньора на женския отбор Милко Миланов. И оттам започна всичко. Години наред аз съм обвиняван, че настройвам читателите на вестника срещу треньора Марин Цанков, както и срещу самото дружество. Заявявам, че с Цанков не съм имал никакъв конфликт, защото просто не се познаваме и никога не сме се срещали. Срещу него не съм писал нито ред и през тези години, откакто е в Стара Загора, само веднъж съм си позволил да го посъветвам в репортажа си „Победа с въпросителни!” от ноември 1987 година, че трябва да обърне внимание на резервната скамейка, чиято дължина е предпоставка за изграждането на добър отбор.
Най-малкото е непочтено зад мнимия конфликт между мене и Цанков Иван Касъров да крие собствената си вина за състоянието на баскетбола. Със самочувствието на специалист, за което той има твърде малки основания, Касъров посочва, че от Спортното училище не излизат качествени баскетболисти, т.е. виновни са училището, бившият ОС на БСФС и ДФС „Берое”.

[ad id=“263680″]

..
Изтъква, че няма добри треньори, с изключение на Марин Цанков, въпреки че имената на Георги Ангелов, Константин Дончев, Милко Миланов, Петко Георгиев означават немалко в баскетболните среди. Добре, защо специалистът Касъров не желае да види собствената си вина, след като той в продължение на 5 години бе МЕТОДИСТ ПО БАСКЕТБОЛ В ОС на БСФС и треньорите е трябвало да работят според неговите указания? След като оправи баскетбола и окръга, Касъров се премести в ДФС „Електрон”. Той пише, че Миланов е освободен от поста си „поради изпадането на отбора от „А” РБГ”, но нали точно по това време началник на баскетбола в дружеството бе самият Касъров, така че и той би трябвало да отговаря за несполуките на тима. Да, но Миланов, който стоя 3-4 месеца, бе изгонен, а Касъров остана дори зам.-председател. Разбирам го. Винаги е било по-лесно и по-удобно собствената си винаги да я прехвърлиш на чужд гръб. Човешко е, но не достойно!
По принцип, когато боравиш с дадени понятия, трябва да си наясно с тяхното съдържание. Също когато се изкушаваш да даваш примери, е редно да ги подкрепяш с личен. Щях да бъда изненадан, ако в писмото не се споменаваше за командно-административната система, недостойното подмятане за „екскурзиантите”, за новото мислене след 10 ноември. Приятно е да боравиш с подобна терминология, особено както на тебе ти изнася. Смятам, че точно в духа на командно-административната система бе разтурването на отбора, уж в името на някакво неясно бъдеще. Разтурен бе един състав, наследник на добри традиции, но изпаднал по вина и на специалисти като Касъров в криза. Освен това той би трябвало да знае, че все пак голямата атракция на баскетбола е мъжката игра. Точно в този дух бяха и действията му през есента на 1987 г., когато бе разтурена тогавашната секция по баскетбол, което стана причина за отдръпването на много хора със заслуги към този спорт. Точно в духа на старото мислене бяха и действията на Касъров и други ръководители на дружеството през месец януари миналата година, когато чрез всевъзможни инсинуации и инстанции ми бе забранено да пиша да един скандален случай на побой над малки деца „сътворен” от Марин Цанков. Аз тогава обещах на децата да пиша за този случай. Признавам, че не ми стигна смелост, за което ги моля да ми простят. Но нека все пак да знаят, че в България никой не може да бие никого безнаказано. Ние ще се постараем да изнесем документите по делото и нека обществеността да прецени що за деяние е това!
Още, смятам, че точно в духа на команджийската система е и атмосферата в дружеството. Как би отговорил Касъров защо в дружеството има толкова малко треньори с висше образование? Защо напуснаха Минко Петров, Минко Василев, Цветан Житарски, Веска Цветкова? Защо само преди броени дни напусна огорчена поредната главна счетоводителка? Защо напуснаха баскетболистки, учили и играли в Стара Загора?
Касъров пледира за разумното изразходване на средства. Тогава от чий джоб излязоха парите за пищното пиршество в дискотеката на „Загорка” с участието на имена от телевизията и естрадата? От чий джоб излязоха парите за приятни командировки в Австрия, Израел, Полша и на други места?
Въпросът за компетенцията на един журналист винаги е бил отворена система. Едни го харесват, други – не. Но практиката е показала, че обикновено не го харесват онези, на които той изнася на бял свят кирливите ризи. Така, че нека читателят да отсъди, а не Касъров.
Що се отнася до акцията в „Локомотив” да не се създават баскетболни отбори, за действията на Касъров и за неговото обкръжение има достатъчно свидетели.

[ad id=“218548″]

..
Отминавам въпроса за тенденциозността, защото истината е една и не може да бъде тенденциозна, а е само ИСТИНА!
Доскоро някои хора се мъчеха да измерват дружбата ни със Съветския съюз големината на буквите на лозунгите и с продължителността на ръкоплясканията. Точно рецидив на старото мислене е обвинението на Касъров, че съм против „съветското присъствие” в отбора. Радвам се, че благодарение на съветските момичета старозагорският отбор, между другото твърде беден на старозагорки, играе първостепенна роля в първенството. Но не мога да не се замисля какво ще стане с женския баскетбол в Стара Загора, когато все пак тези момичета ни напуснат. Какво, ще се „купуват” нови състезателки ли? Какво ще стане с отбора? И дълго ли колективите на фирмата ще са съгласни да плащат премии на „стругарки”, на които не са виждали очите? Но явно, че Касъров този проблем не го вълнува. Важното е сега да се „удари в гърдите”, че е направил голям отбор, за което голямата заслуга са парите на спонсора!
Освен всичко останало съм обвинен, че преднамерено хуля, т.е. ругая. Против ругаенето има закон. И ако е така, аз би трябвало да отговарям пред закона, за което си има компетентни органи. В противен случай би трябвало да отговаря Касъров, който ме обвинява в това!
Сава САВОВ

(Visited 10 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)