От старозагорското село Оряховица до Париж и назад…

Защо дори и в Уикипедия биографията на Минко Минев Балкански започва с думите: френски учен, физик, професор в университета „Мария и Пиер Кюри – Париж, и чак накрая – от български произход?!

Та той е българин, роден през 1928 г. в старозагорското село Оряховица!

image0 (9K)

Още в началното училище малкият Минко се отличава с ученолюбие и интерес към различни учебни предмети. В гимназията взема по 2 класа за година и постъпва в Софийския университет едва на 15- годишен. Но мечтите му надхвърлят националните граници. Като малък е запленен от съдбата на Луи Пастьор и неговата цел е университетът на великия френски учен – елитният „Екол нормал сюпериор“ в Париж. Успява да замине за Париж, но не е приет в университета, тъй като там имат право да учат само французи. По-късно завършва Националното висше училище по химия в Бордо. Става доктор на науките на 27 години, а година по-късно вече е професор по физика.

Професор Минко Балкански е филантроп и благодетел, учен на световно ниво, почетен професор на университета „Пиер и Мария Кюри” в Париж, член на Индийската академия на науките, доктор хонорис кауза на Софийския университет, единственият българин, който е членувал в Нобеловия комитет, както и един от най-богатите българи в чужбина.

След 1993 г. проф. Минко Балкански се заема с активна дейност в помощ на науката и образованието в България.

С цел да подпомага културния живот в родния си край професор Минко Балкански създава Фондация „Миню Балкански“, наименувана в памет на баща му Миню Балкански. Базата на фондацията е в с. Оряховица, където бившите магазини и къщи на семейството са преустроени в приемен дом, битова зала, библиотека (с френска литература над 6000 тома), изба, учебна зала по информатика, фитнес зала и музей.
Освен това фондацията откупува и реставрира няколко къщи, където е възстановена традиционната битова подредба. В този етнографски комплекс, който е от особен интерес за чуждестранните гости, се провеждат редовно курсове по информатика, срещи, семинари и занимания по френски. Фондацията организира ежегоден конкурс по математика и физика за талантливи български ученици. Шестте лауреати са поканени за една година на подготвителен курс в лицея „Луи льо Гранд“ за кандидатстване в Екол Нормал Сюпериор и в Политехническото висше училище в Париж.
Заедно със сина си Ален проф. Балкански привлича известната американска фондация Schools Online от Калифорния за развиване на програма, по която вече 30 от най-добрите гимназии в страната са снабдени с компютърни лаборатории. Поне 10 компютри от най-високо ниво са свързани във всяка от тях денонощно с Интернет. Тези лаборатории притежават всички нужни уреди за обучение по информатика и по-специално необходимите за работа с Интернет.
От 2001 година фондация „Миню Балкански“ продължава сама дейността в България. През 2002 г. тя доставя 850 компютри от Швейцария. С тази доставка са оборудвани нови 85 училища. Днес Фондацията работи вече със 106 училища, като най-забележителната и най-важната ѝ дейност е тази за повишаване на професионалната компетентност на преподавателите по информатика, както и подпомагането на даровити български деца.

Проф. Балкански създава Национален институт за образование в с. Оряховица, открит през 2006 г. Той се помещава в реставрираните сгради на училището в селото, дарено на Фондацията от Община Стара Загора. Институтът провежда курсове за обучение на преподаватели в областта на информационните технологии, както и по други научни области.

Освен това Балкански е създал лятна академия по цигулка в родното си село Оряховица, в която преподават видни френски педагози. Там се провежда и международен пленер на изобразителните изкуства. През 2010 г. професор Балкански дарява голяма сума на Американския университет в България.

Ценен принос за интернационализирането на българската наука е трайното привличане на програмата на НАТО, наименувана „Институт за перспективни (върхови, висши) изследвания“ (NATO Advanced Study Institutе) за организиране на летни школи в Созопол. Всяка година по някаква актуална и бурно развиваща се научна тема се канят 10-12 от най-видните учени в света да прочетат експертни лекции пред около стотина подбрани от цял свят специалисти. Така за 2 седмици в Созопол се събират най-активните и видни изследователи в съответната научна област. Фактът, че това се провежда в България под ръководството на българин, позволява на българските учени, и особено на по-младите от тях, да установят международни връзки при най-благоприятни условия.

Проф. Минко Блкански истински се вълнува от нещата, които се случват в страната ни, въпреки че е от дълги години в Париж и има всички условия да живее спокойно и необезпокоявано във френската столица. „Аз съм постоянно с поглед към България” – казва професорът и разказва за конкурса по електроника, математика и физика, който организира неговата фондация; за приятелствата между талантливите български деца, чието развитие е подкрепил и за този български елит, създаден от това приятелство, който разнася по света славата ни на страна на математическите гении.

„Защо българските деца са толкова успешни навсякъде по света?” – пита проф. Минко Балкански и сам дава отговора: „Защото в България има нещо уникално и това са българските учители, хора като изключителният педагог, преподавателят по физика – казанлъчанинът Теодосий Теодосиев“, който от години е забелязан от Балкански и съответно – подпомаган от него в създаването на брилянтни физици от цяла България.

(Visited 70 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!