От век нищо в българското образование не се е променило

До 12 години 50% от българските учители ще навлязат в пенсионна възраст, каза на конференция главният секретар на Министерството на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

[ad id=“225664″]
Вълчев отбеляза, в България разликата във възрастта между учениците и учителите е две поколения, а всъщност е нормално да е максимум едно.
Той отбеляза, че целодневната организация на учебния ден трябва да стане по-ефективна и привлекателна за учениците, като за тази цел ще се използват средства от новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Със средства от програмата ще се организират за учениците разнообразни занимания по интереси, сред тях ще са и спортни дейности. На конференцията министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев представи новата четиристепенна система в образованието, включваща предучилищното и училищното образование, интегралните професионални колежи, висшите училища, центровете за върхови постижения и клъстерите.
[ad id=“263680″]
„Системата на образование у нас съществува почти непроменена от края на 19-и век, когато е формирана, за да отговаря на тогавашните нужди на индустриалното общество“, каза министър Танев. Той добави, че сега имаме също училищно и висше образование, които гарантират общо ниво на образованост, а отделна е сферата на науката.
Той очерта и недостатъците в сегашния образователен модел, посочвайки, че сега живеем в епоха, в която знанията се развиват много по-бързо. „Нашите деца, утре ще работят професии, които в момента още не са измислени и днес работодателите със сигурност не могат да ни кажат от какви кадри ще имат нужда след пет години“, коментира министърът.

image0 (9K)