Откъде идва изразът „Пантелей пътник“

Откъде идва изразът „Пантелей пътник“

Името Пантелей произлиза от Пантелеймон.

[ad id=“225664″]

Смята се, че Свети Пантелеймон e християнски светец, покровител на пътуващите. Според някои източници, обаче това не е вярно. Традиционно Пантелеймон се свързва с лекарите, аптекарите и пр. В българската традиция Пантелей е приеман за покровител на баячки, чакракчии и врачки и други подобни.

Пантелеймон е роден под името Пантолеон, което буквално значи лъв във всичко. Той учи за лекар. Името Пантлеймон, което приема значи всемилостив.

На 27 юли, когато е празника на свети Пантелей, някои от народните извори твърдят, че е много подходящ за пътуване. Според други източници, той е тежък, даже някъде му викат „Църна Паталея“.

[ad id=“263680″]

Пътят, през който Пантелей ни води е метафоричен става въпрос за смърт. Пантелей е асоцииран с лекуването. На икони е изобразяван с медицински атрибути, а борбата му срещу вещерството в народните вярвания е сведена до покровителство над него. Това показва народната асоциация на пътя от живота към смъртта.

[ad id=“236999″]

Пантелей покровителства пътниците, но не географските, а онези, между двата свята. От тук идва и изразът „пътник“ – за тежко болен човек.

Според някои източници оттук неправилно е започнал да се употребява изразът „Пантелей пътник“.

(Visited 535 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)