Откъде идват бедите – криминална хроника

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 45, 1989 г.
Криминална хроника
ОТКЪДЕ ИДВАТ БЕДИТЕ?…
В структурата на криминалната престъпност чувствително нараства относителният дял на кражбите по жилищата и на моторни превозни средства, на вещи и части от тях. Като правило първите се извършват от 9 до 16 часа, а вторите – от 22 до 4 сутринта, като, разбира се, има и изключения.
На 4 VІІ 1989 година получихме съобщението, че от апартамент в старозагорска жилищна кооперация са откраднати два японски видеокасетофона, телевизор „Универсум”, радиокасетофон „Шарп”, видеокасети, златни бижута, голяма сума пари, скъпи дрехи. Собствениците на апартамента в това време се намираха извън страната. От извършения оглед се установи, че неизвестните престъпници са проникнали в жилището през покрива, като са достигнали с въже до терасата. Там разбиват вратата и влизат в жилището. След като са си свършили „работата”, те намират резервния ключ и най-спокойно си излизат през входната врата. Всичко това показа, че кражбата е извършена след обстойно изучаване на обстановката и след прецизна подготовка. След взетите мерки основната част от откраднатите предмети бе издирена, а против извършителите на дръзката кражба се води следствие.
Могат да се изброят десетки подобни случаи, но не искаме да злоупотребяваме с търпението на читателите. И още нещо, което тревожи – никой от съседите не е забелязал нищо!
На 17 октомври сутринта повече от двадесет собственици на леки коли, живеещи в старозагорския квартал „Трите чучура – север”, с твърде неприятни чувства установиха, че колите им са разбити и че много неща – вещи, документи, пари, оставени на „съхранение” в тях, са откраднати. След целенасочени оперативни мероприятия бе установено, че тези деяния са извършени от група маловръстни юноши!
Посочените няколко случая на престъпления против собствеността на гражданите поради своята интензивност и непосредствените вреди от морален и материален характер, които нанасят на хората, се отразяват неблагоприятно върху широк кръг от населението за тяхното извършване за съжаление съществуват и сега – незаключени врати на жилища, мазета и тавани, на леки коли. И най-болното е това, че все още мнозина мислят, че всичко свършва до входната врата на апартамента, че станалото с друг не ги засяга.
Ето защо смея да твърдя, че помощта на гражданството ни е повече от необходимо. Ние не искаме то да ни върши работата, а рязко да промени отношението си към един социален проблем, който засяга всички ни.
Още нещо. В голямата си част тези престъпления са извършени от невръстни юноши и девойки. А това е най-вече вследствие на липсата на родителски контрол и взискателност, на безразличие и незаинтересованост към поведението и средата на подрастващите. Нима само училището, комсомолът или пионерската организация могат да дадат това, което домът не дава?
Полковник Станислав БЛИЗНАКОВ

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Реал Мадрид е цар на Испания за 36-ти път

Барселона загуби от Жирона с 4:2...

3 часа ago

Убиха 41-годишен мъж в Солун

Полицията издирва трима души...

3 часа ago

Проф. Иво Петров: Изживяваме един катаклизъм, от който не знам дали ще се измъкнем

Според него страната ни не върви в правилната посока...

4 часа ago

Реал Мадрид надви Кадис с 3:0, все по-близо е до титлата

"Белият балет" чака издънка от Барселона...

5 часа ago

Църквата в навечерието на Възкресение: Светлината и животът тържествуват властно

Врачанският митрполит Григорий отправи синодално пасхално послание...

5 часа ago
image0 (9K)