Categories: България

Паднала на пътя скала прати шофьор в психиатрия

Шофьор осъди общината в Габрово заради скала, която го вкарала в психиатрия. Виктор Х. карал колата си през Габрово в посока към прохода Шипка, когато внезапно се блъснал в паднала на пътя скала. Мъжът помислил, че е ударил човек, изпитал силен стрес и страх и се наложило да бъде настанен за 22 дни на лечение в Центъра за психично здраве във Велико Търново. Инцидентът се случил на 20 февруари 2015 година, съобщава „24 часа“.

От там му е издадена епикриза, според която пациентът страда от посттравматично стресово разстройство, което се класифицира като леко психично заболяване. След като е изписан, Виктор подал жалба срещу общината в Габрово затова, че не е обезопасила пътя и иск за 25 100 лв. за причинените от това неимуществени вреди. Окръжният съд в Габрово обаче, уважава само 2500 лв. от иска като основателен. Ищецът обжалва решението в Апелативния съд във Велико Търново.

Пред съда юристите на Габровската община твърдят, че участъкът, в който е станало произшествието е част от републиканската пътна мрежа, за която отговорност носят не те, а държавата. Според магистратите обаче, частта от пътя, където е реализирано произшествието е в урбанизираните граници на града, за където общината носи отговорност и тя е била длъжна да организира укрепването на скалите край пътя.

Според съдиите от произшествието водачът няма как да е получил преки болки и страдания, но е имало опасност за живота му и това е причинило у него силен стрес. Съдът счита, че сумата от 2 500 лв. е достатъчна да компенсира претърпените страдания, се казва в решението. Половината от тези пари, който още не е получил, обаче шофьорът ще трябва да върне обратно на осъдената община заради направените разноски по делото в апелативната инстанция. Решението може да бъде обжалвано пред последната инстанция, ВКС.

Мая Матева

Recent Posts

Днес в „Наследство“: Яман признава на Зия, че е заложил любовта си към Сехер, за да го спаси

Сехер решава да избяга от имението заедно с Юсуф, но Яман я спира. Той се…

3 минути ago

От днес: Билетите по някои линии на БДЖ скачат с 20%

Разходите на дружеството драстично са се увеличили...

40 минути ago

Валежите се завръщат в сряда

Днес температурите ще са от 21 до 27 градуса...

54 минути ago

След успеха на второто издание на WorkIn Stara Zagora, следва продължение

След успеха на второто издание на WorkIn Stara Zagora, следва продължение, съобщиха за ЗАРАТА Две…

един час ago

„Лудия човек“ с резачката. Какво се случва с Аржентина след избора на Хавиер Милей

Той е на власт от 5 месеца и се опитва да овладее гонеща 300% инфлация…

един час ago
image0 (9K)