Първият български военен въведен в залата на славата на колежа на сухопътните войски в Сащ е бил командир на 2-ра Тунджанска лекопехотна бригада в Стара Загора.

Генерал-майор Нейко Ненов e първият български военен, въведен в Залата на славата на колежa на сухопътните войски в САЩ (USAWC).
Нейко Ненов (1961-2015) завършва колежа в Карлайл, Пенсилвания, през 2002 г., след което служи на ключови международни позиции.
Генерал-майор Нейко Ненов почина преди година, докато заемаше поста командир на Сухопътните войски на Българската армия.
Залата на славата е учредена през 1987 г. и нейните членове са 58. Посмъртно генерал-майор Ненов стана 59-тия й член.
Генерал-майор Нейко Ненов е роден на 18 ноември 1961 г. в елховското село Трънково. Почива на 28 януари 2015 г. в София в следствие на онкологично заболяване.
Започва военната си кариера като командир на взвод в мотострелкови полк. В продължение на 29 години военна служба генерал Ненов последователно преминава през всички командни длъжности от командир на взвод до началник щаб и командир на бригада, в това число и в международни командвания на територията на Румъния, Турция, Афганистан и Полша.
 В периода 2004 – 2005 г. ген. Ненов служи като командир на 2-ра Тунджанска лекопехотна бригада в Стара Загора.
През 2006 г. той става първият български висш офицер, заемал поста командир на многонационалната бригада в Югоизточна Европа в Констанца, а през същата година става и командващ на многонационалната бригада в Кабул.
Назначен е на длъжността заместник-началник на отбраната на 30 юни 2014 г., след като две години (2012 – 2014) служи като командир на Сухопътните войски, припомнят от Министерство на отбраната.
В уеб страницата neykonenov.com, има публикувани снимки и видео от церемонията, на която са присъствали съпругата и синът на Генерал-майор Нейко Нейков – Деспа и Станимир.
Известният старозагорски фоторепортер Атанас Жеков е негов съученик от основното училище .

(Visited 101 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!