Кой купува най-голямата печатница за вестници в България

Депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски купува чрез фирма, която е свързана с него, най-голямата печатница за вестници в България. Това твърди „Капитал“. Изданието посочва, че в събота (4 юни) във вестник „24 часа“ е било публикувано кратко съобщение, че издателят му – контролираната от Венелина Гочева „Медийна група България холдинг“, финализира сделката по продажба на „Печатница София“. Промяната беше представена като „част от плана за преструктуриране на бизнеса и погасяване на данъчни задължения към държавата чрез продажба на активи“.

На 1 юни в партидата на фирмата „Печатница София“ ЕАД в Търговския регистър е внесено заявление с договор от 20 май. От него се вижда купувачът – фирмата „А. Е. Бест съксес сървисис България“ ЕООД, собственост на едноименна офшорна компания, която е регистрирана в Кипър. За управител е назначен 63-годишният машинен инженер Владимир Георгиев. Той е председател на борда на директорите на дружеството „Принт трейдинг“ – собственик на печатницата „ИПК Родина 1“ до летище София, която Ирена Кръстева и Делян Пеевски построиха с над 80 000 0000 лева кредити от КТБ, пише още „Капитал“.

image0 (9K)

Каква е цената на сделката не става ясно от представения пред Търговския регистър договор за прехвърляне на дяловете. От Имотния регистър се вижда, че на 19 май дружеството „А. Е. Бест съксес сървисис България“ е купило от фирмата „168 часа“ ЕООД (дъщерна на „Медийна група България холдинг“) крилото на Полиграфическия комбинат на бул. „Цариградско шосе“ в София, в което е разположена печатницата. В регистъра е записано, че материалният интерес на сделката е 2 500 000 лева.

Според „Капитал“ през октомври 2014 година фирмата „Карано пропъртис“ е придобила Полиграфическия комбинат отново от фирма на Венелина Гочева. След това го е отдала под наем на „Благоевград БТ“, а накрая цигареното дружество го е купило. „Карано пропъртис“ е собственост на дружество, което е регистрирано в Лихтенщайн и зад което се предполага, че стои Делян Пеевски, пише „Капитал“.

Новият собственик на „Печатница София“ „А. Е. Бест съксес сървисис България“ е собственост на регистрираната в Лимасол, Кипър, A.E. Best Success Services. Тя пък се притежава от друго кипърско дружество – CHM Trustee Services. В тази компания по 50% са на кипърските адвокати Антонис Михалидис и Кристиа Михалиду. Управител на дружеството е Гергана Данова, която от 2011 година е и изпълнителен директор на „Интерактив медиа сървисиз“ (IMS) и „Бест съксес сървисис“ (BSS Media Group) – в тези фирми са радио и телевизия The Voice и Magic, радиостанциите „Витоша“ и „Веселина“, както и вестник „Новинар“. IMS разработва формати като телевизионна лотария, Call TV продукции и др. Развива дейността си на територията на България, Сърбия, Македония и Латвия.

Според „Капитал“ компанията IMS, управлявана от Гергана Данова, е смятана за близка до депутата от ДПС Делян Пеевски, за когото се счита, че контролира радиобизнеса на BSS, както и вестник „Новинар“. Преки доказателства за това няма. Дружество е длъжник на КТБ, като към края на 2013 година кредитът му е бил в размер на 2 700 000 лева.

Няколко вестника вече са изцяло собственост на Пеевски, придобил е дяловете на майка си в 4 компании

Според данни на „Капитал“ приходите на „Печатница София“ се свиват от 36 400 000 лева през 2013 година на 21 400 000 лева за 2014-а и до 17 400 000 лева през миналата година. Последните две години компанията е и на загуба от съответно 710 000 и 820 000 лева.

Източник: capital.bg

(Visited 6 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!