Пенсионери под прикритие дебнат за фалшиви промоции

Пенсионери „под прикритие“ помагат на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

През миналата година КЗП е установила около 200 нелоялни търговци. Голяма част от тях са успели да подмамят именно хората от „третата възраст“. Поради това Комисията за защита на потребителите започна специална кампания съвместно с пенсионерите, съобщи bTV. От възрастните хора се очаква да подават масово сигнали, включително да участват „под прикритие“ в проверки на Комисията. Двама от тях са Михаил и Мария. Женени са от 10 години. Той е от Беларус. Преди време Михаил сключва срочен договор с един от мобилните оператори. Той обаче решил бързо да го прекрати. Недоумява защо дължи неустойка в размер на всички месечни такси за оставащия период от договора. Семейството подало жалби на много места, включително до Комисията за защита на потребителите. Тя обяви, че единият от мобилните оператори вече е променил тези клаузи в договорите си, вторият предстои да го направи. Срещу третия оператор е заведено съдебно дело. Очаква се решението на съда по колективния иск, който е внесен от Комисията.

„Независимо колко е оставащия период, дори да е двугодишен договорът, вие заплащате максимум 3 такси неустойка“, напомня Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Освен на мобилните оператори, възрастните хора често стават жертва и на големите вериги, твърдят от Комисията. Примамват ги с брошури за намалени стоки, които изобщо не са налични.

На електронната страница на Комисията за защита на потребителите в Интернет ще има специална рубрика, в която ще се публикуват конкретни случаи на измами и съвети към възрастните как да се пазят. Санкциите за нелоялни търговски практики са до 30 хиляди лева. При повторно нарушение – до 50 хиляди.

(Visited 8 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)