Пещера Утробата край Кърджали притежава необикновена енергия

Пещера Утробата, известна още като Вулвата, е древно тракийско светилище, което е разположено в труднодостъпна местност, в Източните Родопи, в близост до село Ненково.

Намира се на около 12 километра северозападно от Кърджали, и на около 132 километра южно от Стара Загора.

[ad id=“225664″]

За да се достигне до нея се прави 2-3 часов преход по не много труден маршрут. При хубаво време може да си направите прекрасна разходка – има обособени места за почивка.
Скалният храм е на повече от 3000 години. Открит е от учените преди около десетилетие. Находката предизвиква истинска сензация.
Светилището всъщност представлява пещера, дълбока около 22 метра. На височина достига до 3 метра, а на широчина – около 2.50 м. Входът, както и цялостното оформление са във вид на женска утроба, от където идва и името на пещерата. В дъното на храма е направен олтар, където според вярванията на траките слънцето се съвкуплява със земята и от този акт на бял свят се появява богът – цар.

[ad id=“263680″]
Николай Овчаров е първият археолог, започнал да изследва пещерата. Според него това е едно от най-сложните астрономически религиозни съоръжения от периода на Ранно – желязната епоха.
За древните траки в пещерата се извършвали Дионисиевите мистерии, а уникалното откритие на което се натъкват учените у нас, ясно показва, че в основата си орфизмът издигал в култ слънчевия бог, който зачева подземната богиня майка – и всичко това се случва именно в пещерата.

Съществуват и други подобни пещери в света, но тази е най-голямата открита до момента, и се смята, че няма аналог.

Според учените пещерите утроби датират още от Каменно-медната епоха, в IV хилядолетие пр. н.е. Изграждането им е свързано с култа към женското плодородие. Дълги години археолозите търсят пещери-утроби, споменати от древногръцките автори. Според повечето писмени извори от древността се споменава, че това са храмове на Богинята-майка. Култът се свързва с т. нар. хиерогамия – вярата, че за да започне Новата година според религиозната концепция на древните траки царят-жрец трябва символично да умре и да се прероди.

[ad id=“236993″]

Траколозите описват този ритуал по следния начин – Царят-жрец се изкачва високо в планината, на скалите, където в жертва се принася едро черно животно – козел, кон или бик. Това символизира неговата смърт. След това влиза в символичен брак с Богинята-майка, опложда я и така започва новия свят. Идеята е синът-любовник влязъл в полов контакт с майката, в пещерата-утроба. Този ритуал се извършва през януари-февруари, когато са и дионисиите, или вакханалиите (кукерските игри).

peshtera Utrobata 8_resizedПрез 2014 г. се появява информация, че „пещерата Утроба се е уредила със собствен жрец“. Това е руският гражданин Владимир Овсянников, който заявява пред някои медии, че има тибетско монашеско посвещение. Овсянников посещава пещерата поне два-три пъти седмично, като междувременно пътува до Москва и отново се връща в България, за да посети мястото. По неговите думи, той е информирал за необикновената енергия на българската пещера и известната с екстрасензорните си способности Джуна. Той твърди, че енергията на майката земя е изключително силна точно на това място.

Носи се поверие, че посещението на пещерата помага на жени, които нямат дете да заченат.
Посетете пещерата, изживяването със сигурност си заслужава! Гледките по пътя са невероятно красиви!


image0 (9K)