Бизнес

Петролната асоциация алармира еврокомисаря за разбивките на касовите бележки

Според наредба от 1 октомври на касовите бележки, издавани от бензиностанциите в страната, трябва да се появи нов реквизит: „покупна стойност”.

Българската петролна и газова асоциация алармира с писмо европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер за притесненията си относно текстове от наредба Н-18 на министъра на финансите. Според промените в наредбата от 1 октомври тази година на касовите бележки, издавани от бензиностанциите в страната, трябва да се появи нов реквизит: „покупна стойност”.

БПГА се обърна към комисар Вестагер, тъй като според Асоциацията подобна информация представлява търговска тайна, която е защитена от европейското законодателство. Членовете на БПГА се опасяват, че изискванията на наредбата биха нарушили член 101 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС), както и влизат в противоречие със защитата на търговската информация.

Според БПГА новите текстове в подзаконовия нормативен акт на министъра на финансите създават условия за нарушаване на конкуренцията и са заплаха за европейския общностен пазар.

От друга страна, неспазването на изискванията, предвидени в наредбата, ще предизвика налагането на санкции – запечатване на бензиностанции за срок от 30 дни и налагане на имуществени санкции. В този смисъл пред икономическите оператори стои невъзможният избор да нарушат разпоредбите или на националното, или на европейското законодателство.

„БПГА очаква да вземете всички предвидени в правомощията Ви мерки по описания случай”, се казва в писмото до комисар Вестагер.

Българската петролна и газова асоциация е сезирала многократно Европейската комисия за проблемите на пазара на горива в България. Една от темите, с които Асоциацията детайлно запозна Комисията, е големият размер на сивия сектор в бранша и избягването на данъчно облагане. Това е и една от причините в ежегодните препоръки за подобряване на икономическото управление на страните-членки, ЕК да отбележи като проблемна събираемостта на данъци в сектора на търговията с горива и да акцентира върху предприемането на целенасочени мерки в тази посока.

Изочник: http://www.bnews.bg

Иван Дарийков

Recent Posts

Избори 2024: Българите разбраха, че месията не е решение, а главоболие

Любомир Стефанов: На изборите българинът се насочва към наличния асортимент...

28 минути ago

Посрещнаха Радев с церемония в Азербайджан

Президентът е на официално посещение в Баку...

30 минути ago

Григорова и Костадинов се захапаха: За предателството и кой от кого и защо е взимал пари

Лидерът на "Възраждане" се опитал да я преметне със социологическо проучване...

34 минути ago

София Прайд 2024 се мести на площад „Батенберг“

Шествието за човешки права ще се състои на 22 юни...

46 минути ago

Минчев за казуса с Корал: Много шум за нищо

Преговорите след изборите ще са трудни, не невъзможни...

55 минути ago

Условията за туризъм в планините добри, но само до обед

Следобед се очакват валежи и гръмотевични бури...

един час ago
image0 (9K)