Посете забележителностите до Къпиново

[ad id=“225664″]

Село Къпиново се намира в централна Северна България на около 20 километра от Велико Търново.

Близо до селището е построен един от най-големите български манастири -“Свети Никола“. Обителта е популярна като Къпиновски манастир.

Разположен е на река Веселина. Основан е през 1272 по времето на цар Константин I Асен Тих. За това свидетелства надпис в манастирската църква. Според църковно предание, основател на манастира е Св. Сергий Къпиновски.

[ad id=“236993″]

През турско време обителта е опустошавана много пъти. През 1794 година игумен на манастира е Софроний Врачански, който донесъл препис на „История славянобългарска“.

През 1835 дряновските майстори Пенчо и Рачо възстановяват манастира и той добива сегашния си облик. Тогава започва и изграждането на църквата.

kypinovski manastir5_resized

В нея се намира дърворезбован иконостас с много икони.

Най-мащабното строителство в манастира е между 1856 и 1864 г. Тогава са изградени двуетажните жилищни сгради в източната му част.

На втория етаж е построен параклисът „Въведение Богородично“. На първия етаж има втори параклис, „Благовещение“, украсен от тетевенски майстори.

[ad id=“263680″]

В миналото Къпиновският манастир е бил важно духовно и културно средище. Към него е действало килийно училище. В манастира са намирали подслон четите на капитан Дядо Никола, хаджи Ставри Койнов, Филип Тотю, както и Васил Левски, Ангел Кънчев и Матей Преображенски – Миткалото.

Понастоящем Къпиниовският манастир е действащ и предлага настаняване. Поддържан е много добре.

Манастирът е сборище на рокерите от цяла България. Традиционно летния рокерски сезон се открива с Къпиновския мотосъбор.

Съвсем близо до обителта се намира малък, но красив водопад.

Мястото около него е изключително подходящо за слънчеви бани.

Непосредствено до манастира и водопада има къмпинг със заведения, басейн и т.н.

kypinovski manastir6_resized

 

Предлагат се чудесни възможности за почивка.

(Visited 157 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)