Потвърдиха кредитния рейтинг „ВВ+“ с положителна перспектива за Община Стара Загора

Днес от Международната рейтингова агенция Standart & Poor’s потвърдиха дългосрочния кредитен рейтинг „ВВ+“ с положителна перспектива на Община Стара Загора, на база постигнатите резултати за 2015 година, съобщи кметът Живко Тодоров.

Международната агенция повиши два пъти дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на общината по време на първия му мандат. Оценката за шестия по големина град в България – Стара Загора, е базирана на финансовата стабилност на общината, доброто изпълнение на бюджета и очакваното силно икономическо развитие. Реализираните проекти през мандат 2011-2015 г. са на стойност над 300 млн. лева, като средствата са осигурени предимно от фондовете на Европейския съюз.

В последните години община Стара Загора разви последователна стратегия за подобряване на приходите, при запазени нива на местните данъци и такси и цени на услугите. Финансовата стабилност и едни от най-ниските данъци в страната осигуряват благоприятна среда за инвеститорите.

Община Стара Загора показва добро изпълнение на бюджета, изцяло в съответствие с прогнозите за развитие на града. Според оценките на одиторите общината ще бъде в състояние да посреща инфраструктурните си нужди, при постепенно натрупване на дълг, без да отслабва стабилността на текущата си ликвидност. След последната годишна среща по акредитацията представителите на агенцията са записали в одитния доклад, че очакват финансовите показатели на общината да се подобрят през 2016 година. Положителната переспектива отразява реалната възможност за преразглеждане в посока нагоре на оценката за финансовото управление на общината, ако тя продължава да се придържа към консервативна финансова политика с ниска дългова тежест.

Общината заема водещо място в класацията на общините, изготвена на база на разработената от Министерство на финансите методика за оценка на финансовото състояние на общините. Чрез методиката се отчитат четири основни типа показатели – финансова самостоятелност, финансова устойчивост (бюджетна стабилност), в т. ч. степен на задлъжнялост – дългосрочна и краткосрочна, ефективност на управлението на ресурсите и инвестиционна активност.

Arhiv

Recent Posts

Таен свидетел: Марин Димитров предложи 250 000 евро за назначение на шеф на полицията

Обвиненият митничар искал Венцислав Кирчев да оглави ГДНП...

18 минути ago

Детски площадки: Нарязани катерушки, кал, тук деца вече не играят

В Helpbook зачестиха сигналите за започнати и недовършени ремонти...

20 минути ago

Камион помете служебната кола на кмета на Кричим

От удар колата се ударила в друг камион...

24 минути ago

Студентите от поколението Z е онлайн, имат други нужди

За студенските такси, стипендии и университетското образование...

31 минути ago

Новатори в Пловдив: Ще возят бюлетини с градския транспорт и „Чистота“

Ще се включи и техниката на "Паркове и градини"...

един час ago
image0 (9K)