Прегледай се за деменция, ако харесваш Мистър Бийн

Промените в чувството за хумор може да са признак на болестта на Алцхаймер и могат да се появяват години преди други симптоми, показва ново изследване.

[ad id=“263680″]

..

Смях в неуместни моменти, разбиране на вицовете буквално и предпочитания повече към детинския хумор или клоунадата са някои от поведенията, отбелязани в изследването, публикувано в Journal of Alzheimer’s Desease.

Ранното диагностициране на болестта на Алцхаймер е важно за борбата със заболяването.

Изследователи от Университета в Лондон, ръководени от д-р Камилa Кларк (Camilla Clark) събират данни за 48 пациенти с болестта на Алцхаймер и други видове деменция, включително фронтотемпоралната лобарна дегенерация (FTLD) и семантична деменция (SD), които са лекувани в клиника за когнитивни разстройства, заедно с контролна група от 21 здрави хора на тяхната възраст, разказва CBS news. Били проведeни невропсихологични тестове, за да се оценят когнитивните функции на пациентите, сканиран е мозъка им и др.

В рамките на изследването роднини, приятели или болногледачи, който са били в контакт с пациента в продължение най-малко на 15 години са били помолени да попълнят въпросник за тяхното чувство за хумор и как се е променило през годините. Те бяха помолени да определят какви видове комедия е харесвал болният като стиловете са разделени в три основни категории: фарс или клоунада (като сериала за Мистър Бийн); комедия на абсурда (като Монти Пайтън) и сатира.

[ad id=“225664″]

..

Те започнали да намират смешно в напълно несмешни и понякога трагични ситуации. Например, един от тях избухнал в смях, когато съпругата му се опарила. Те се разсмивали на тъжни новини и дори се променили предпочитанията им за филми.

Проучването установило, че пациентите с деменция е значително по-малко вероятно, отколкото групата на здравите да се забавляват на сатира или абсурдистки хумор и е по-вероятно да се радват на клоунада. Като тези предпочитания са се проявили средно около девет години преди типичните симптоми на деменция.

[ad id=“218548″]

..

Проведеното изследване за 48 пациенти все още не позволява да се направят много важни заключения. Въпреки това, откритието на лондонските лекари може да проправи нови пътища в ранната диагностика на деменцията, което от своя страна, ще направи възможно, ако не се предотврати, то поне да се забави проява на заболяването.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)