На 10 май през 1933 г. в Берлин горят 20 000 книги

Думите на германския писател Хайнрих Хайне ще се окажат пророчески за едно събитие случило се на тази дата преди 100 години след тяхното изричане.“Там, където горят книги, по-късно ще горят и хора“.

На 10 май 1933 година на централния площад в Берлин струпват 20 000 книги. Всички те се определят като „вредни“. На събитието присъстват 5000 студенти с факли и няколко десетки хиляди души публика, предаде БТВ.

Това се случва само месеци след като Хитлер поема властта в Германия. Сред изгорените книги – четем имена на автори като Бертолд Брехт, Ерих Кестнер, Алберт Айнщайн, Зигмунд Фройд и дори Ърнест Хемингуей. Всички те са обявени за автори на „извратено изкуство“. За съжаление, този акт е последват от още десетки подобни по времето на националсоциализма в Германия.

Друго събитие, което е ключово за световната история – на 10 май 1994 година Нелсън Мандела става първият чернокож президент на Южноафриканската република!

Името му и днес е синоним на борбата за мир и равноправие, на битката срещу апартейда и на мечтата да превърне собствената си страна в истинска демокрация.

Преди да стане президент, заради правозащитната си дейност, Мандела лежи 27 години в затвора. Той е носител на Нобелова за награда за мир. Негови са думите: „Нека свободата възтържествува. Слънцето никога не залязва над това великолепно човешко постижение.“

(Visited 10 times, 1 visits today)