Приключи винения конкурс в Пловдив

В Пловдив бе даден старт на най-престижния винен конкурс в света Concours Mondial de Bruxelles 2016, който за първи път се провежда в България. 330 дегустатори от 52 държави оценяват близо 9000 вина от цял свят.

Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев определи Пловдив като място, където истинските ценители на виното си дават среща. Той заяви, че винопроизводството в България е не само с хилядолетна история, но една от най-представителните витрини пред света и важен щрих в образа на икономиката на страната.

Рекорден бе броят на пробите в 23-годишната история на конкурса – близо 9000. Ръст бележат и българските вина, които се съревновават за престижните отличия. Международното жури ще оценява и над 260 проби на родни производители. Тази година 330 са дегустаторите на Concours Mondial de Bruxelles 2016 от 52 държави и са разпределени в 59 комисии. Всеки един от тях на ден ще оценява около 50 проби.

Concours Mondial de Bruxelles продължи до 1 май 2016 г. в Международен панаир – Пловдив. Това е най-престижният независим конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се правят допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. 23-то издание на конкурса бе организирано от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара.„България бе избрана в съревнование с най-големите винопроизводители в света като Франция, Испания, Австралия, Чили, Аржентина и др.

(Visited 8 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)