Прочути личности, които са изчезнали мистериозно

Загинали, изядени или преродени – никой не знае какво се е случило с тях

Всяка година по света изчезват хиляди хора. Някои ги намират убити или починали от естествена смърт. Повечето са бегълци от дома, търсещи нов живот. Има обаче и странни изчезвания, които остават загадка до днес, разказва вестник Труд.

Агата Кристи

Знаменитата писателка на криминални романи е включена в Книгата на рекордите на Гинес като най-продавания автор на художествена литература за всички времена. Малцина знаят обаче за загадъчното й изчезване през 1926 г. Тогава колата й е намерена изоставена край каменоломна в Съри. Наоколо няма никакви следи, а самата писателка сякаш е пропаднала вдън земя. 15 хиляди доброволци я издирват в продължение на 11 дни, докато накрая я разпознават в хотел в Йоркшир, където тя пребивава под измислено име. Агата Кристи никога не разказва защо е изчезнала за 11 дни. Възможно е това да е било свързано с любимия й криминален жанр, като подготовка за следващ роман, но може да е било и под въздействието на силен стрес, когато научава, че мъжът й си има любовница.

Луи Лепренс

Това е изобретателят, който първи заснема движещи се изображения на лента с помощта на камера. Неговата технология поставя началото на съвременната киноиндустрия, изпреварвайки със 7 години съвременниците му Томас Едисон и братя Люмиер. Но преди да успее да разработи своето изобретение в Америка, Лепренс изчезва много странно. Това се случва през 1890 г.

Той се качва на влака за Париж и никой не го вижда повече. И досега много хора гадаят какво може да се е случило. Някои смятат, че е починал във влака, други – че е станал жертва на „патентната война“ за изобретението си. Полицейските служби във Франция и Скотланд Ярд внимателно претърсват влака и пътя, търсейки тялото на Лепренс и негови вещи, но нищо не е намерено. Този случай така и остава неразрешен.

Пърси Фосет

Става дума за опитния търсач на приключения, изследовател на Южна Америка. Той се отправя в дебрите на Амазонка, за да търси Изгубения град Z, за който се носят легенди, че напомня на древногръцки – с високи здания, арки, широки улици, и е обитаван от бели индианци, вероятно потомци на конкистадорите.

През април 1925 г. Фосет заедно със сина си Джак и приятел на име Райли Римел навлиза в джунглата. Целта на групата е слабо изученият район Мато Гросо на границата между Боливия, Бразилия и Парагвай.

Авантюристите предупреждават, че ако не се върнат, няма смисъл да се изпраща спасителна експедиция.

Заради този отказ от издирване изчезването на групата все още остава загадка. В интерес на истината, изпратени са 13 експедиции, но нито една от тях не открива доказателства за смъртта на Фосет и спътниците му. Появява се легенда, че бял мъж е забелязан да живее в диво индианско племе, станал е дори техен вожд…

Амброуз Биърс

Американският писател, журналист, автор на хумористични и „страшни“ разкази е ветеран от Гражданската война. Когато е на 71 години, той тръгва на кон през Рио Гранде в търсене на приключения. Това се случва в разгара на мексиканската революция през 1913 г.

Беловласият авантюрист просто изчезва. Предполага се, че е убит или отвлечен от бунтовници. Според друга версия е приключил живота си със самоубийство или е станал отшелник. Последната вест от него пристига през декември 1913 г. Той пише писмо от Чиуауа в Мексико до свой приятел, в което съобщава, че заминава на следващата сутрин в неизвестна посока.

Майкъл Рокфелер

Правнукът на милиардера Джон Рокфелер, за разлика от роднините си, не проявява интерес към политиката или бизнеса. Той мечтае от малък да стане антрополог. Заедно с етнографа Рене Уасинг се отправят на експедиция в Нова Гвинея през 1961 г. Техният интерес е привлечен от племето асмати, от което местните хора ужасно се страхуват. Двамата изследователи решават да проучат загадъчното племе въпреки предупрежденията на аборигените за вярванията на асматите, че душата и силата на човек преминава в този, който го убие и изяде.

На 17 ноември експедицията наближава територията на племето с лодка, чийто двигател угасва. Никой не бърза да я напусне, защото брегът гъмжи от крокодили. Все пак водачите слизат и по-късно са намерени в джунглата. Лодката се преобръща и Рокфелер и Уасинг са принудени да плуват цяла нощ. На сутринта Майкъл казва, че отива до брега да търси помощ. Никой повече не го вижда. Баща му Нелсън, тогава губернатор на Ню Йорк, организира няколко експедиции за издирването му, но напразно – от богатия наследник няма и следа. Дали е изяден от крокодили, или от войнственото племе, остава само да гадаем.

Глен Милър

Създателят на един от най-знаменитите оркестри разпуска своя биг-бенд, когато САЩ влизат във Втората световна война. Той решава да създаде голям военен оркестър, който да повдига духа на американските войници на фронта. Това се случва през 1943 г. На 15 декември 1944 г. Милър излита от Великобритания към Франция, за да подготви изявата на музикантите за Рождество в Париж. Самолетът така и не се приземява.

Според една от версиите става дума за обледеняване, според друга малкият едномоторен самолет „Норсман С-64“ не е бил забелязан от британските бомбардировачи, а най-екзотичната теория е, че Глен Милър е бил тежко болен и е инсценирал авиокатастрофа, а самият той скоро след това е починал във френска болница.

Амелия Ерхарт

Американската авиаторка, известна като първата жена, прелетяла Атлантическия океан, има заветната мечта да извърши околосветски полет по най-дългия маршрут, почти припокриващ линията на екватора. През лятото на 1937 г. тя и щурман излитат от Маями.

На 2 юли самолетът, преодолял вече 80 на сто от маршрута, изчезва от радарите, след като поддържащият връзка с него кораб получава радиограма, че горивото привършва, а специално построената писта на тихоокеанския остров Хауленд не се вижда. Останките на екипажа не са намерени. Най-вероятно самолетът се е разбил, но има и версия, че Ерхарт и щурманът са кацнали принудително в японска военна база в Тихи океан и са загинали в плен.

(Visited 51 times, 1 visits today)

image0 (9K)