Промени в нормативната уредба, които влизат в сила от 1-ви януари 2021 г.

Какво влиза в сила на 1 януари 2021 г.?

По-големи данъчни облекчения за родителите, повече дни неплатен отпуск, признавани за стаж, по-високи минимални нива на доходи и по-строги изисквания за пенсиониране – това са част от промените в нормативната уредба, които влизат в сила в първия ден на 2021 г., пише Дневник.

Осигуряване, пенсиониране

image0 (9K)

Променят се изискванията за навършените години и продължителността на осигурителния стаж за пенсиониране.

Жените, които се пенсионират в най-масовата трета категория труд, трябва да са навършили 61 години и 8 месеца и да имат осигурителен стаж 36 г. През 2020 г. изискванията бяха с по два месеца по-ниски. За мъжете изискването за навършени години нараства с 1 месец и вече е 64 години и 4 месеца, а стажът нараства с 2 месеца на 39 г.

Жени: възраст – 61 г. 8 м, стаж – 36 г.

Мъже: възраст – 64 г. 4 м., стаж – 39 г.

Увеличава се минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица на 650 лв. Нарастването спрямо 2020 г. е с 6.7%. Максималният осигурителен доход остава на миналогодишното ниво – 3000 лв. Земеделските производители и тютюнопроизводителите ще се осигуряват тази година върху поне 420 лв., колкото и през миналата.

Увеличава се и минималният осигурителен доход по икономически дейности и професии – средно с около 4.5%. Минимални прагове не бяха договорени от работодателите и синдикатите, нито правителството определи административно нови нива, а процентът на повишение се дължи на увеличената минимална работна заплата.

Заради ковид- кризата, продължителните неплатени отпуски и безработицата, депутатите взеха решение през 2021 г. за осигурителен стаж да се зачита времето на неплатения отпуск до 60 работни дни – двойно повече, отколкото досега.

Увеличава се размерът на минималната работна заплата за страната (МРЗ) на 650 лв.

Увеличават се базовите възнаграждения за университетските преподаватели. Минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища от 1 януари става 1300 лв. Управляващите прокламират – заплатите на младите преподаватели да не изостават от тези на учителите в средните училища. Университетите трябва да привлечат повече висококвалифицирани и мотивирани млади преподаватели.

Минималната пенсия става 300 лв.(при 250 лв. досега) като до края на март пенсионерите ще получават от бюджета и допълнително 50 лв. Официалното обяснение е ковид-кризата, а последният месец на подпомагането съвпада с провеждането на парламентарните избори.

Увеличава и максималният размер на получаваните една или повече пенсии от 1200 лв. на 1440 лв. Всички пенсии, отпуснати преди днешната дата, ще бъдат повишени с 5 на сто от 1 юли.

Данъчни промени

За тази година влизат в сила и облекчения за отглеждане на деца независимо от дохода на семейството. Тук също важи правилото, че отстъпката ще се ползва за доходите през 2021 г. Тоест за тези, които подават данъчни декларация – през 2022 г., когато ги попълват, а за тези, които ще ползват помощта през работодателя си, тоест са само на трудов договор и нямат други, в края на 2021 г. И така родителите на 1 дете ще могат да си приспаднат от данъчната основа 4500, на 2 – 9 хил. лв., а на 3 и повече 13 500 лв.

Едно непълнолетно дете – приспадат се 4500 лв.;

Две непълнолетни деца – приспадат се 9000 лв.;

Три и повече непълнолетни деца – приспадат се 13 500 лв.

Размерът на детските надбавки остава непроменен, но учениците в 1 и 8 клас ще получат еднократна помощ от 300 лв.

От 2021 г. влизат в сила облекчения, които важат за ремонтни дейности в жилищата. Те са не за покупката на материали или мебели, а само за положения труд от майсторите. За целта обаче те трябва да издадат документ, ако са фирма, за цената на положения труд, а ако е физическо лице, да се впишат данните му. Това облекчение обаче ще може да се ползва при декларирането на доходите за 2021 г. кат още се признава разход до 2000 лв.

Необлагаемият размер на ваучерите за храна е повишен от 60 лв. на 80 лв. месечно, предоставени под формата на ваучери за храна на всяко наето лице.

За физическите лица срокът за подаване на годишната данъчна декларация за доходите остава непроменен – от 10 януари до 30 април 2021 г.

Нови цени

В последните дни на 2020 г. Комисията за енергийно и водно регулиране одобри нови цени на питейната вода в 26 области на страната, които влизат в сила днес. Намаляват се цените на услугите на 16 ВиК дружества, за 7 дружества цените се повишават, най-значително за София и Разград – с около 6 %.

Ценовото увеличение за Варна е 1,2%, в Пловдив и Кърджали е съответно 0.4% и 1.2 на сто. В Перник ВиК услугите поскъпват с 0.5%, а в Монтана – с 0.1%. В Брацигово ще се плаща с 1.6% повече, в Плевен – с 2.2%, в Сапарева баня – с 1.1%. За Хасково поскъпването е с 0.5%.

Намаляват цените в Смолян (2.2%), Силистра (0.1%), Русе (6.7%), Златни пясъци (2.9%), Шумен (3.2%), Сливен (14.2%), Бургас (10.5%), Ямбол (12.3%), Враца (0.5%), Добрич (13%), Видин (10.4%), Велико Търново (6.2%), Габрово (3.4%), Кресна (16.9%), Благоевград (3.4%), Берковица (11.9%), Ловеч (0.5%), Търговище (1.2%) и Троян (2.7%).

Очаква се енергийният регулатор да вземе решение и за цената на природния газ за месеца. Като предложението на държавния доставчик „Булгаргаз“ е за намаление от 6.6 на сто – от 27.70 лв./MWh през декември на 25.86 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Мерките за коронавируса

От първия работен ден на годината отварят за посетители музеите, галериите, кината на 30% от капацитета им. Ще заработят и детските ясли и градини. Учениците от 1 до 4 клас също се връщат в класните стаи в понеделник.

След празниците Зелената зона в София се разширява. Ограничението за паркиране ще обхваща вече и квартал „Яворов“ в район „Слатина“ и квартал „Иван Вазов“ – в район „Триадица“. Освен това ще важи и в съботните дни от 10 до 18 ч., а не само в делничните.

Живеещите в платените зони за паркиране – синя и зелена, ще си служат от тази година с електронни стикери за мястото да паркират там. Цената е 100 лв. за година в зелена зона и 150 лв. – в синя, за една кола. „Винетният стикер може да се извади за един, 12 или 24 месеца след установяване на правото на лицето. Документите, проверката, плащането и активирането стават дигитални“, съобщиха от общината.

Облекчава се процедурата по издаване на безплатен стикер на гражданите в неравностойно положение, които имат право да паркират в зоните. Задължителното ходене на ТЕЛК отпада, тъй като няма да се изисква нито един документ, който общината сама издава и има служебна информация за него.

Промяна в цените на „синя“ и „зелена“ зона няма.

(Visited 17 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!