Проучване: Пием вода, която е замърсена с нитрати, фекалии и хлор

В близо половината от градовете, включени в специално проучване, питейната вода е замърсена. Това показват данните на Асоциация „Активни потребители“.

Анализирани са 52 проби, събрани от 29 населени места, съобщава epicenter.bg. Резултатът показва, че в 39% от пробите или в близо 50% от градовете, има един или повече замърсители във водата. Допълнително се наблюдават проблеми с други показатели, в така наречения жълт сектор – това означава, че стойностите са близки до максимално допустимите.

[ad id=“263680″]

Изследвани са два задължителни показателя – за колиформи и за Еscherichia coli. Такива бактерии са открити в София, Ботевград, Ловеч, Димитровград, Златица и Костинброд. Наличието на микроорганизмите означава само едно – водата е замърсена с фекалии. При определени обстоятелства, някои щамове на Еscherichia coli стават патогенни. В световен мащаб има хиляди смъртни случаи, предизвикани от тези бактерии, попаднали в храната или във водата. Още по-опасно е, ако чрез тях в питейната вода попаднат други  патогени, например дизентерия, тиф, холера, вируси.

Нитратите са опасни, когато са повече от 50 мг на литър. В такива дози са открити във водата във Видин, Димитровград и Пазарджик. Тревожно висок е обаче броят на пробите в предупредителния сектор. В 20 от тях, събрани от 13 населени места, са измерени стойности от 5 до 49 мг на литър. Това показва, че съдържанието на нитрати в питейните води е сериозен проблем за България. В над 90% от случаите основен източник на вредните вещества е селското стопанство. Използваните синтетични и органични торове се просмукват в почвата и замърсяват водоизточниците. У нас обаче няма нито една станция, която да извършва специфичното пречистване.

[ad id=“225664″]

Най-много са случаите с установено високо съдържание на активен хлор – в общо 9 проби (17,3%). Допълнително, в други 16 проби (30,8%) се измерват гранични нива, между 0,1 – 0,3 мг на литър, което означава, че в част от тръбите неговата концентрация реално надхвърля прага от 0,4 мг на литър.

Хлорът от векове се използва за дезинфекция и в наши дни все още е най-разпространеното вещество за борба с патогенните микроорганизми. В България с хлор се третират всички питейни води. Прилаган по правилен начин, той е ефективно средство за обработка на водите. За съжаление, хлорът е и опасен токсичен химикал. Предозирането му създава много повече проблеми за здравето на потребителите от тези, които решава.

[ad id=“225664″]

В концентрации над 0,4 мг на литър е токсичен. Да си припомним масовото натравяне в Исперих през 2011 година, когато 35 деца бяха в болница сред прехлориране на питейната вода.

Във високи концентрации хлорът взаимодейства с органичните съединения във водата, което води до образуване на карценогенни вещества. Освен това, повишава корозията по тръбите и увеличава количествата на тежките метали.

 

Според „Активни потребители” трябва да се създаде независим, публичен и прозрачен орган за контрол на качеството и безопасността на питейната вода. Задължителни са и проверките върху  използването на торовете в земеделието.

Пламен Пенчев

Recent Posts

Григорова похвали Нинова за предложението за широко обединение на лявото

Това обаче се правило преди регистрацията на коалициите...

10 секунди ago

Как да накарате момчето да ви хареса?

Вижте някои съвети...

10 минути ago

След негативната реакция: „Търговска Лига“ сменя името на болницата „Мама и аз“

В лечебното заведение няма да има педиатрично отделение...

59 минути ago

Ноле разкара още един треньор

Той обмисля да продължи сам...

един час ago

Стоян Георгиев сам напуснал ПП, имали различни мнения

Нямам място в редиците на тази партия, заяви той...

3 часа ago
image0 (9K)