НАЙ-НОВИ:

6 психологически навика, които правят човек самотен и нещастен

Добрите отношения с хората са важни, защото социалните връзки съставляват значителна част от нашия живот. Но не винаги предразположението на другите е еквивалентно на отделеното време. Ако забележите, че в живота ви има повече чужди дела, отколкото ваши собствени, това е повод да помислите.
В кои случаи си струва да преразгледате приоритетите си.
1. Не умеете да казвате не


Какво се случва: в списъка ви със задачи има повече чужди задачи от вашите собствени. Помагате, купувате, предлагате, съветвате, разглеждате, давате назаем – всяко малко нещо изяжда вашето ценно време. Ако попитате какво са направили всички тези хора за вас, изискващи безкрайно внимание, вероятно ще се уморите да търсите отговора.
Какво да направите: поставете своите задачи на първо място. Ако се опитват да докажат, че сте егоист или неблагодарник – най-вероятно това са манипулации на вашите емоции. Преди да протегнете сляпо ръка за помощ, помислете: може би човека обича да си стои в блатото през цялото време.

2. Търсите одобрение


Какво се случва: не се чувствате уверени и се опитвате да получите одобрение от значими хора. Действията, в отговор на които получавате похвалите на лидера, комплименти от колеги, благодарности от приятели и роднини са „добри“. Действията, за които няма такъв отговор, не са ценни или „лоши“.
Какво да направите: решете, че сте добър и няма нужда да го доказвате. Вместо да търсите одобрение, стремете се да постигнете целите си. Растете в професията, грижете се за здравето си, обичайте и бъдете обичани. Увереността ще стане ваш верен помощник и необходимостта от одобрение ще изчезне.

3. Не отстоявате мнението си


Какво се случва: не спорите, не се карате, не се оплаквате и не защитавате интересите си. По-лесно е да се съгласиш, да издържиш или да мълчиш, за да имаш някой ден добро отношение към себе си. Но това е илюзия: ако не защитиш мнението си, никой няма да знае, че го имаш.
Какво да направите: позволете си да имате собствено мнение. Не е нужно да търсите подкрепа в някой, чийто глас звучи по-силно и по-уверено. Изразявайки открито мислите си, вие показвате своята личност. Заслуженото уважение е по-надеждно от еднократната усмивка.

4. Обвинявате се за емоциите на другите


Какво се случва: често се извинявате, ако не сте могли да изпълните молбата на друг човек, не сте отгатнали неговите мисли, очаквания и чувства. Гняв, негодувание, тъга, скръб – всякакви прояви на негативни емоции у другите ви плашат и ви карат да се чувствате виновни.
Какво да направите: освободете се от планината, която толкова усърдно влачите: отговорност за чувствата, очакванията и проблемите на другите хора. Когато чувствата на вина ви задавят, помислете: какво е направил другият човек, за да реши проблема си и защо има време за заяждане и страдание, ако проблемът все още не е решен.

5. Нямате граници


Какво се случва: готови сте на всичко за всеки и практически денонощно. Ако някой има спешен въпрос към вас – това е повод да се откажете от всичките си дела, да извървите половината град и да разрешите нечий проблем безплатно. Можете лесно да пренаредите задачите си, но да откажете на приятел е трудно.
Какво да направите: определете каква е нормата за вас и кажете на другите за това. Заминавате за уикенда? Кажете, че е удобно да видите проекта до петък. Не трябва да се оправдавате. Трябва да станете приоритет за себе си веднъж и завинаги.

6. Правите това, което не ви харесва


Какво се случва: залепили са ви чуждото „трябва“: родители, роднини, приятели, познати. Тъй като рядко казвате „не“, вашето време е разпокъсано на много малки парчета и нито едно от тях не принадлежи на вас.
Какво да направите: отделете личното си пространство: време за релакс, време за работа, за домакински дела, за разходки, за щастие, за пътуване. Маркирайте един ден, когато правите само това, което искате. Определете приоритети си и всеки път помислете дали да поемете работата на някой друг.
Успявате ли да защитите границите си? Как другите хора реагират на това?

Превод от руски: Зарата ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon