Categories: Анализи

Радан Кънев: България може за две-три години да каже сбогом на политическата мафия

Безспорно, при прекратяването на поредица обществени поръчки, свързани основно с кръга около Пеевски, Валентин Златев и Цветан Цветанов, премиерът върви по ръба на закона.
Тези действия обаче трябва да бъдат еднозначно подкрепени. Изразих тази подкрепа в личен разговор с Борисов, независимо от опозиционната ни линия като партия. Дори да имат елемент на кризисен PR с оглед европейския доклад и отделянето от Румъния. Дори и да са подготовка за хвърляне на пешкира и бързи предсрочни избори, тези мерки лишават партиите ГЕРБ, АБВ и ДПС от нелегитимни средства и схеми на финансиране.
Има обаче два изключително важни детайла:
1) Тезата, че поръчките са си изрядни, ама ги спираме, не издържа и най-елементарна критика. Всички знаем, че са далеч от изрядни, особено добре го знае бизнесът. Прекратяването на поръчките задължително трябва да бъде последвано от независимо разследване, и то под надзора на чужди прокурори по новия надзорен механизъм.
2) Борбата с корупцията, партийните обръчи и политическата мафия трябва да се води стратегически. В перспектива, тази борба се води със закони и работещи институции, с правила , а не с хайдушки методи.
По тази причина е наистина жалко, че преди акцията с прекратяване на порочни поръчки, с гласовете на АБВ и ДПС беше приет скандален вариант на ЗОП, а президентът не използва правото си на вето.
Затова и предлагаме румънски модел на борба с корупцията чрез независим заместник главен прокурор и обособено звено в прокуратурата. Това звено следва да упражнява постоянен надзор върху значителните обществени поръчки – „български ОЛАФ“.
Приемането или отхвърлянето на тази работеща правна рамка ще покаже дали волята за борба с корупцията е искрена или „пунта Мара“.
Ако е искрена, България може за 2-3 години да каже „сбогом, Гергино“ на политическата мафия.

Красимира Янкова

Recent Posts

Кафето с рекордно високи цени, проблеми за какаото

Българите масово консумират сорт арабика...

14 минути ago

Експерт: Голяма част от българите нямаме спестявания

Най-много некоректни длъжници има сред младите хора...

17 минути ago

Алиев към Радев: България е важен транзитен парньор

Разширяват се интересите в различни сфери...

43 минути ago

Номерата на бюлетините са ясни: ГЕРБ №22, ПП-ДБ №14

Вижте коя партия с кой номер ще бъде на вота...

един час ago

Да избягаш от бащината сянка. Енрике Иглесиас, на когото не му омръзва да пее

Когато започва да пее, се представя за друг, за да не използва известната си фамилия.…

един час ago
image0 (9K)