„Радецки“отново тръгва по Дунав за Деня на Независимостта на България

В навечерието на Деня на Независимостта параходът „Радецки”, свързан с подвига на четниците на Христо Ботев, загинали за свободата на България през 1876 година, ще направи обиколка в района на Козлодуйското пристанище.

На борда на Музея „Параход „Радецки“ могат да се качат 100 пасажери. Всички ще имат възможността да разгледат обновена музейна експозиция, в която са изложени редица ценни реликви, като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма писани от  Христо Ботев на борда на парахода и други.

Австрийският параход „Радецки“ е построен през 1851 година в Будапеща. През 1966 година е построено точно негово копие,  със средства събрани от 1 200 000 български деца. Пуснат е по вода през 1966 година в памет на 90-годишнината от гибелта на Ботев.

От 1982 година корабът е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в град Козлодуй в специално изградено за него място. От 2004 година Музеят „Параход „Радецки“ е филиал на Националния исторически музей. Той е единственият пътуващ параход музей на Балканския полуостров и в България.

Източник: „Днес“


image0 (9K)