Няколко „животоспасяващи“ съвета за приготвяне и ядене на скумрия (не става дума за каквото си мислите)

Време е за бира с мезе! Часът е 17, юли е. Изприпкайте до близкия магазин и си купете 2 скумрии, но „рибни“, че другите може да ви излязат много скъпи. Като се приберете вкъщи, прочетете рецептата на Тошко Маринов от старозагорския квартал „Казански“. Неговите кулинарни съвети неминуемо са много ценни, но още по-зареждащо е чувството му за хумор:

[ad id=“225664″]

„Вземате големи скумрии. Да не са по-големи от скарата. Почиствате ги от каквото имат там. Много е важно да махнете черната ципа отвътре и чернилката около гръбнака. Последното става по-лесно с лъжица.

Натрийте рибата отвътре и отвън със сода за хляб.Оставете я така да постои 15-20 минути и я напръскайте хубаво с лимонов сок отвсякъде. Ще почне да кипи. Оставете я за още петнайсетина минути да си кипи. Ако нямате часовник си налейте една малка ракия. Ако имате часовник се престорете,че нямате.

Докато си изпиете ракията от скумрията ще е изтекла една кафява смрад. Изхвърлете я. Изплакнете рибата и я осолете отвътре и отвън. Поръсете и малко черен пипер и лимонов сок. Добре е да постои малко(пак толкова време – една малка) да поеме солта преди да я хвърлите на скарата. Натрийте я с масло.

Печете я колкото ви се харесва, но аз я пека по 8 минути от всяка страна. Може да се пече и във фолио. Сложете вътре няколко резенчета лимон преди да я сложите на скарата.

До тука с ракиите, макар че хора всякакви. И да знаете, че риба не се яде без пиене. Така поне казват французите. Поасон сан боасон е поазон. Не помня как се точно пише на френски, отдавна е било, но съветът е животоспасяващ –  рибата без пиене е отрова. Наздраве!“

Четете Рецептите на Тото

(Visited 173 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.