Renault няма право да увеличи дела си в Nissan над 44,4%

Renault няма право да увеличи дела си в Nissan над 44,4%

Снимка: Bloomberg L.P.

image0 (9K)

Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co. предостави някои подробности относно споразумението си с основния акционер в компанията – Renault SA, разкривайки, че френската група не може едностранно да увеличи дела си над 44,4%, съобщава Ройтерс.

В годишния си борсов отчет Nissan заяви, че Renault не може да увеличи своя дял в японската компания без нейното разрешение, освен в случаите, когато друг субект наддава за дял от концерна.

В момента делът на Renault е около 43%. Nissan притежава 15% от френския автопроизводител, но без право на глас в борда. 

Още по темата

Това е първият път, когато Nissan разкрива подробности за т.нар. Преработено главно споразумение на алианса, въпреки че Renault преди това също разкри части от договора. Дяловата връзка между двете компании е източник на напрежение, тъй като ръководството на японския концерн я приема за несправедлива.

Отчетът показва, че Nissan има право да придобие допълнителен дял в Renault, ако френският автомобилен производител направи предложение на акционер, което бордът на Nissan не подкрепи.

Японският автомобилен производител също може да увеличи своя дял, ако Renault не подкрепи предложението му за избор на членове на борда в Nissan.

В началото на годината двете компании обявиха, че задълбочават сътрудничеството си в сферата на електрическата мобилност, подчертавайки ангажиментите си да се трансформират на фона на глобалните стремежи към въглероден неутралитет. Те представиха план на стойност 23 млрд. евро, който очертава техния път към електрическата мобилност. Индустриалният съюз, включващ още Mitsubishi Motors, ще увеличи броя на общите платформи за електромобили до пет от предишните четири. Тези архитектури ще бъдат използвани за изграждането на обща продуктова гама от 35 електрически превозни средства до 2030 г.

Според концерните до 2026 г. 80% от всичките им модели в продажба ще споделят общи платформи в сравнение с 60% в момента.

„Алиансът остава мощно партньорство. Ние се възползваме от споделения опит и експертиза“, заяви главният изпълнителен директор на Nissan Макото Учида.

През ноември Nissan обяви, че ще вложи 2 трлн. йени (17,6 млрд. долара) в рамките на пет години за ускоряване на своя преход към електрическа мобилност. През юни Renault представи петгодишна стратегия за разработване на електромобили на стойност 10 млрд. евро с план за пускане в продажба на 10 нови модела. Компанията цели да увеличи дела на електрическите коли в своето портфолио на 90% до 2030 г.

По-рано тази година бившият ръководител на алианса Карлос Гон, който беше арестуван в Япония и отстранен от обединението заради финансови злоупотреби, заяви, че алиансът се е превърнал в „малък и крехък“.

„Истината е, че някогашният лидер при продажбите в света се превърна в малък и крехък концерн“, заяви Гон пред Le Parisien. „Става ми мъчно, като видя, че Renault е само сянка на това, което беше преди“, добавя той.

В края на 2019 г. Гон успя да избяга от Япония, скрит в сандък, на борда на самолет, подпомогнат от двама американци, които сега също се сблъскват със съдебни процеси в островната страна.

https://www.investor.bg/

(Visited 17 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!