Световни новини

Републиканците в Сената спасиха Тръмп от импийчмънт за втори път

Президентът на САЩ Доналд Тръмп бе оправдан от американския Сенат по обвинение в подстрекателство към бунт, съобщи Франс прес.

57 сенатори гласуваха „виновен“, а 43 – „невинен“. За да бъде осъден бившият президент, бе необходимо мнозинство от две трети, т.е. 67 от общо 100 сенатори. Републиканците имат 50 места в Сената, което означава, че поне 17 представители на партията на Тръмп трябваше да гласуват срещу него.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл заяви по-рано, че ще гласува за оправдаване на Тръмп.

В послание до групата на партията в горната камара на Конгреса Макконъл нарече решението си „трудно“. В същото време той се аргументира, че Сенатът няма капацитета да съди бивш президент при този „политически процес“. „Предвид тези заключения, ще гласувам за оправдаване“, казва в заключение Макконъл.

Доналд Тръмп напусна президентския пост на 20 януари, така че импийчмънтът нямаше как да бъде използван за отстраняването му от власт. Но демократите се надяваха с процедурата по импийчмънт той да бъде подведен под отговорност за нападението, при което загинаха петима души, и да гласуват да се наложи забрана на Тръмп да заема публична длъжност в бъдеще.

Републиканците спасиха Тръмп и при гласуването на 5 февруари 2020 г. – в предишния процес за импийчмънт, когато само един сенатор от техните редици – Мит Ромни – гласува „за“ осъждането и отстраняване му от длъжност.

Тръмп е едва третият президент, който някога е бил подложен на процедура за импийчмънт от Камарата на представителите; първият, за който е задействана процедурата два пъти и първият, изправен пред такъв процес след напускане на поста. Но Сенатът все още не е осъждал президент на импийчмънт, отбеляза Ройтерс.

Демократите продължиха с процедурата, въпреки че знаеха, че това може да помрачи първите седмици от президентството на Джо Байдън, посочва агенцията.

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова
Tags: Тръмп

Recent Posts

Как се унищожават границите между патриотарство и експертност в историята

Мнозинството историци служат на държавата и изработената от нея в моментна официална политика....

2 часа ago

Директор: Безплатните учебници са безплатни… донякъде

Пълната свобода на избора би довела до разход за училищата...

2 часа ago

За кои зодии май ще е фантастичен месец?

Вижте дали вашата е сред тях...

2 часа ago

Времето утре: Слънчево, тихо, температурите – до 25 градуса

В понеделник и вторник ще е слънчево...

3 часа ago
image0 (9K)