Рибата папагал – „фабрика за пясък“

Рибата папагал е наречена „фабрика за пясък“, защото за нея е характерно, че стрива коралите на фин пясък.

На планетата ни има седем квинтилиона и 500 квадрилиона песъчинки пясък – или поне така твърдят математически гении от Университет в Хавай. Кой обаче е „виновникът“ за това огромно количество песъчинки? Според учените девствените бели пясъци на едни от най-красивите плажове в света са всъщност отпаден продукт на рибата папагал.

Рибата папагал се среща в тропическите води. Тя е ключов фактор в регулиране на числеността на водораслите и подводния живот по рифовете. Рибата папагал има своята диета, която се състои основно от водорасли, извлечени от парчета от корали, изтръгнати от рифовете. Подобните на папагалов клюн предни части на тези риби и специфичните им зъби им помагат да хапват корали и да ги стриват на пясък. След като погълне строшен корал, тя извлича малки частици храна и после изхвърля останалото под формата на пясък. Определени видове живеят до 20 години без зъбите им да се изхабят.Поради факта, че тези риби нямат стомаси то стритите на пясък корали буквално „експлодира“ през задния изход под формата на пясъчен облак. Според изчисленията на изследователи една риба папагал произвежда около 100 кг пясък годишно.
Рибата има и друга роля. Като дъвче интензивно мъртвите корали, покрити с водорасли и растителност, тя ги пази чисти.

Това видео на BBC показва как се храни синята риба папагал.

Цялата тази дейност през деня изисква добра почивка през нощта. Рибата папагал в това отношение също е необикновена.
Нощем край рифовете е опасно, защото много хищници са активни през нощта. Рибите и другите морски същества целят да бъдат незабележими, за да се прикриват по-ефективно от хищници. За по-голяма сигурност някои риби се покриват през нощта. Те отделят защитна слуз, която  се секретира от орган, разположен на главата им и ги обгръща. Морските биолози смятат, че тази лошо миришеща обвивка ги предпазва от хищници.

Blue-Parrot-Fish 2_resized

Има около 80 идентифицирани видове, вариращи по размер и вид. Рибата папагал е истински кошмар за квалификация, тъй като почти постоянно сменя оцветяването си, което варира силно и се мени постоянно, дори и при мъжките, женските и младите екземпляри от същия вид. Тук трябва да отбележим, че само мъжкият екземпляр има пъстро оцветяване, за може да привлича женската в разможителния период.
Изследователите на рифове, които са виждали рибата папагал и са чували как дъвче корал, едва ли някога биха забравили това изживяване.

 

(Visited 928 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)