Российская газета: България послушно отвори небето си за самолети на турските ВВС

Предвид 500-годишното османско иго обикновените българи очевидно са „във възторг“ от решението на своите депутати, коментира изданието.

Българският парламент разреши на бойни самолети на НАТО да „охраняват“ въздушните граници на страната. Българската опозиция обвини властите, че пренебрегват инстинкта за самосъхранение. Тя посочи, че сега в българското небе ще може да се разпореждат „натовски“ самолети на турските ВВС. Предвид 500-годишното османско иго обикновените българи очевидно са „във възторг“ от своите депутати, коментира „Российская газета“, цитирана от „Фокус“. Как се радваха българите, когато на 1 юли 1991 година Варшавският договор престана да съществува. Тогава те ликуваха, че страната им най-накрая ще стане абсолютно независима и сама ще определя съдбата си. Съвсем скоро обаче българските власти сами се лишиха от толкова желаната независимост, и всичко – в името на „светлото бъдеще в НАТО“, където София отдавна е предала правото си на глас на Брюксел. Българите, както и много други страни в НАТО и ЕС, нямат голям избор освен послушно да гласуват със „за“ на срещите в Брюксел. Точно както по времето на Варшавския договор. Явно българите, както и други европейски държави, не се учат от грешките си, пише руското издание по повод промените в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) предложени от ведомството на Николай Ненчев и приети днес в парламента.

Днес, както БЛИЦ вече информира, парламентът прие решението самолети на държави от НАТО да охраняват българското въздушно пространство заедно с българските военновъздушни сили.

БСП и Патриотите се усъмниха, че споразумението ще бъде изпозлвано за въвличането на България във външен конфликт. От опозицията настояха в закона да се запише изрично, че натовските самолети, които ще бранят в нужда небето ни, няма да бъдат на съседна държава.

Според АБВ обаче изключването на съседните държави, ще предизвика дипломатически скандал.

Решението за съвместното охраняване на въздушните граници на България бе прието във връзка с лошото състояние на българската военна авиация, която има на въоръжение самолети Миг-29. Машините са много стари и имат нужда от основен ремонт. За това обаче няма пари в българската хазна. В Брюксел обаче българите продължават да подпяват: „Всичко е наред, госпожо маркизо. Никога не е било толкова добре“, иронизира „Российская газета“.

Препечатано от БЛИЦ


image0 (9K)